Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τις αλλαγές στην αστυνομία

Αλληλοκατηγορίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για πολιτικά παιχνίδια σχετικά με την αστυνομική βία. Στη Γερουσία σχέδιο νόμου. Εντονη κριτική και από οργανώσεις υποστήριξης πολιτικών δικαιωμάτων, που μιλάνε για απαράδεκτα αδύναμο νομοσχέδιο.

Πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τις αλλαγές στην αστυνομία

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία, στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, βρέθηκε χθες, Τρίτη, αντιμέτωπη με συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συγκρούστηκαν με επίκεντρο ένα σχέδιο της Γερουσίας για τις αστυνομικές μεταρρυθμίσεις.

Η κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για πολιτικά παιχνίδια γύρω από το ζήτημα της αστυνομικής βίας, καθώς η Γερουσία, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, προετοιμαζόταν για μία ψηφοφορία επί της διαδικασίας, σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, προκαλώντας κριτικές εκ μέρους των Δημοκρατικών, αλλά και ομάδων υποστήριξης των πολιτικών δικαιωμάτων, που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο απαράδεκτα αδύναμο.

«Αν ο στόχος σας, ο σκοπός σας είναι η επίλυση του προβλήματος των αστυνομικών μεταρρυθμίσεων και όχι η προεκλογική προώθηση του ζητήματος των αστυνομικών μεταρρυθμίσεων, ο τρόπος που μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι να έρθετε στο τραπέζι και να ψηφίσετε ‘ναι’ στη διαδικαστική ψηφοφορία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Τομ Σκοτ, ο οποίος είναι ο μοναδικός μαύρος Ρεπουμπλικάνος και ο άνθρωπος που κατάρτισε το νομοσχέδιο.

Το ρατσιστικό τείχος Τραμπ 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε το συνοριακό τείχος με το Μεξικό στην Αριζόνα, προσπαθώντας να δώσει έμφαση στη σκληρή του στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα και να ενδυναμώσει την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα από την κρίση της Covid-19 και την επισφαλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας έχουν επηρεάσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Ο  Τραμπ προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενισχύοντας το σκληρό ρατσιστικό πρόσωπο, προκειμένου να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. 

Στο μεταξύ, τα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό αυξάνονται γρήγορα στην Αριζόνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κερδίσει οριακά στην Αριζόνα το 2016 και προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στην Πολιτεία αυτή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν και η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρθα ΜακΣάλι βρίσκεται πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό της Μαρκ Κέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v