«Αριστερή στροφή» στις ΗΠΑ φέρνουν οι διαδηλώσεις

Οι δημοσκοπήσεις σαρώνουν υπέρ του κινήματος κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Πόσο αυξήθηκε η υποστήριξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό. Κεντρικό ζήτημα η μείωση των δαπανών στην αστυνομία.

«Αριστερή στροφή» στις ΗΠΑ φέρνουν οι διαδηλώσεις

Σημαντική υποστήριξη κερδίζει στις ΗΠΑ το κίνημα του Black Lives Matter. Η αμερικανική κοινή γνώμη μπορεί μερικές φορές να φαίνεται πεισματάρα σε διάφορα θέματα, από τις απόψεις σχετικά με τις αμβλώσεις εδώ και 50 χρόνια μέχρι την εκλογή Τραμπ, ωστόσο το κίνημα του Black Lives Matter υπήρξε εξαίρεση από την αρχή.

Η κοινή γνώμη για ζητήματα φυλής και ποινικής δικαιοσύνης κινείται σταθερά προς τα αριστερά από τις πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίες που πυροδότησαν οι δολοφονίες των Τρέιβον Μάρτιν και Μάικλ Μπράουν από αστυνομικούς.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου, η κοινή γνώμη για τη φυλή, την ποινική δικαιοσύνη και το κίνημα «Black Lives Matter» έστριψε ραγδαία και απότομα προς τα αριστερά, μεταδίδουν οι New York Times.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η υποστήριξη για το «Black Lives Matter» αυξήθηκε σχεδόν όσο είχε ενισχυθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Civiqs, μιας εταιρείας διαδικτυακών δημοσκοπήσεων.

Με περιθώριο 28 μονάδων, η Civiqs διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει το κίνημα, έναντι ενός περιθωρίου 17 μονάδων πριν να ξεκινήσει το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη που υποδηλώνει ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες απολαμβάνουν ευρεία δημόσια υποστήριξη.

Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση για την έρευνα του Democracy Fund’s U.C.L.A./Nationscape δείχνει σημαντική αύξηση των αρνητικών απόψεων για την αστυνομία και αύξηση της πεποίθησης ότι οι αφροαμερικανοί αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, είναι αντίθετος «στη μείωση της χρηματοδότησης της αστυνομίας», όπως δήλωσε χθες η προεκλογική του εκστρατεία, με τον ίδιο να αρνείται να αποδεχτεί ένα κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων, που υποστηρίζεται από τους προοδευτικούς ακτιβιστές και τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας.

Οι αυξανόμενες φωνές για τη διάλυση και των επανασχεδιασμό των αστυνομικών τμημάτων πιέζουν τόσο τον Μπάιντεν όσο και άλλους ηγέτες των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αστυνόμευση.

Ωστόσο είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν ένα βαρύ προεκλογικό σύνθημα, για το οποίο αρκετοί Δημοκρατικοί φοβούνται πως μπορεί να αποτελέσει ένα διχαστικό προεκλογικό ζήτημα.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο σύνθημα για την «υποχρηματοδότηση της αστυνομίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί έχουν υποκύψει στους εξτρεμιστές, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v