Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη Μαδούρο-Γκουαϊδό για τον χρυσό $1 δισ. της Βενεζουέλας

Η τύχη αποθεμάτων χρυσού, που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, κρίνεται αυτές τις ημέρες. Και οι δύο ηγέτες της χώρας τη διεκδικούν.

Διαμάχη Μαδούρο-Γκουαϊδό για τον χρυσό $1 δισ. της Βενεζουέλας

Εγκλωβισμένοι σε μία νομική διαμάχη βρίσκονται οι αντίπαλοι ηγέτες της Βενεζουέλας. Μαδούρο και Γκουαϊδό διεκδικούν την τύχη χρυσού αξίας 1 δισ. δολαρίων που η χώρα τους διατηρεί στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η ακρόαση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Λονδίνο και θα διαρκέσει 4 μέρες αφορά μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση για τη Βενεζουέλα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, που ελέγχεται από τον πρόεδρο Νικολά  Μαδούρο, αναζητά εντολή με την οποία θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να παραδώσει τα αποθέματα χρυσού, που ανήκουν στη Βενεζουέλα.

Οι δικηγόροι του Μαδούρο ισχυρίζονται ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν απευθείας στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βοηθήσουν την αντίδραση της χώρας στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο αρχηγός της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό πιστεύει ότι τα αποθέματα χρυσού πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχό του, καθώς η βρετανική κυβέρνηση όπως και ακόμη 60 ηγέτες παγκοσμίως τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια στην Τράπεζα της Αγγλίας είναι τα εθνικά μας αποθέματα. Ανήκει στον λαό μας, για να διασφαλίσει το μέλλον του έθνους μας», δήλωσε τη Δευτέρα η Vanessa Neumann, επικεφαλής διπλωμάτης στο Λονδίνο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό.

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας υπέβαλε αίτημα σε δικαστήριο στο Λονδίνο στις 14 Μαΐου, αναφέροντας ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της αγοράς τροφίμων και ιατρικών προμηθειών για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v