Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Μαζικό κύμα πτωχεύσεων προβλέπει το οικονομικό ινστιτούτο DIW

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Έρευνών (DIW) προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από 9% το 2020 και θα σημειώσει ήπια ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Γερμανία: Μαζικό κύμα πτωχεύσεων προβλέπει το οικονομικό ινστιτούτο DIW

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνών (DIW) , Mάρτσελ Φράτσερ φοβάται ότι «ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στη Γερμανία θα αυξηθεί δραστικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο μερικές χρεοκοπίες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, πολλές από αυτές πιθανότατα μόνο αναβάλλονται», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB).

«Υπάρχει μεν καθυστέρηση στην υποβολή αιτήσεων πτώχευσης, αλλά αυτό δείχνει επίσης και για ποια δύσκολη κατάσταση πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα τεράστιο κύμα πτωχεύσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, απλώς και μόνο επειδή πολλοί λένε προς το παρόν "θα τα καταφέρω", αλλά μετά τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα. Το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία» πρόσθεσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος και -κατά τον γερμανικό τύπο- σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο θέμα αυτό το DIW είναι λιγότερο αισιόδοξο από άλλα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών: «Φέτος αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 9% και θα ανακάμψει εν μέρει μόνο το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει για πολλές επιχειρήσεις ότι τα έσοδα και οι πωλήσεις δεν θα είναι τα ίδια όπως ήταν πριν από έξι μήνες. Και μια επιχείρηση μπορεί ίσως να επιβιώσει τρεις μήνες, ίσως πέντε μήνες, αλλά εάν δεν έχει το 30% έως 40% των πωλήσεων, και μάλιστα για ένα ή δύο χρόνια, τότε είναι σχεδόν αδύνατο για πολλούς να επιβιώσουν», κατέληξε ο επικεφαλής του DIW.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v