Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκάνδαλο Wirecard: Πώς 10 hedge funds κέρδισαν 1,5 δισ. σε μια βδομάδα

Πλουσιοπάροχα αμείφθηκαν κερδοσκοπικά κεφάλαια που έσπευσαν να πάρουν θέση στη μετοχή όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Σκάνδαλο Wirecard: Πώς 10 hedge funds κέρδισαν 1,5 δισ. σε μια βδομάδα

Το Coatue Management και εννέα άλλα hedge funds κέρδισαν πιθανότητα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα στοιχηματίζοντας σε πτώση της μετοχής της Wirecard, η οποία και κατέρρευσε λόγω του σκανδάλου με το «αφαντο» 1,9 δισ. ευρώ και την συνακόλουθη αίτηση πτώχευσης.

Η μετοχή της εταιρείας από τα 104,5 ευρώ προ εβδομάδος βούτηξε στα 2,5 ευρώ και αυτό οδήγησε σε κέρδη 271 εκατ. ευρώ για το Coatue Management που είχε και την μεγαλύτερη ανοικτή θέση στον τίτλο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το σορτάρισμα μιας μετοχής γίνεται συνήθως μέσω του δανεισμού της από έναν θεσμικό επενδυτή, ένα ασφαλιστικό ταμείο, της και της πώλησής της. Εν συνεχεία την αγοράζει για να την επιστρέψει στον αρχικό ιδιοκτήτη. Αν η μετοχή έχει πέσει, κερδίζει χρήματα. 

Από κοινού τα 10 hedge funds στοιχημάτισαν εκατομμύρια ευρώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η τρύπα-μαμούθ του 1,9 δισ. ευρώ έως και τη στιγμή που υποβλήθηκε η αίτηση πτώχευσης. Οι μετοχές της Wirecard υποχώρησαν κατά 97% αυτή την εβδομάδα.

Το λονδρέζικο TCI εκτιμάται ότι κέρδισε 173,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Marshall Wace και το Greenvale 146,5 εκατ. και 110,1 εκατ. αντίστοιχα.

Οι θέσεις short των παραπάνω αποκαλύφθηκαν γιατί ξεπερνούν το 0,5% των μετοχών σε κυκλοφορία και υπήρχε υποχρέωση καταγραφής της θέσης. Εκτιμάται ότι πολλά ακόμα σορτάρισαν την Wirecard αλλά δεν γνωστοποίησαν την κίνησή τους.

Πάνω από το 82% των τίτλων που ήταν διαθέσιμες για δανεισμό χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v