Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο φορές χάθηκε η ευκαιρία να μπει η Wirecard σε λίστα παρακολούθησης

Ενώ επενδυτές και δημοσιογράφοι από χρόνια έκαναν λόγο για απάτη, τόσο η BaFin όσο και η Bundesbank δεν έδειξαν να... επείγονται να αυστηροποιήσουν την εποπτεία της Wirecard.

Δυο φορές χάθηκε η ευκαιρία να μπει η Wirecard σε λίστα παρακολούθησης

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές εξέτασαν δύο φορές το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της εποπτείας της Wirecard και συζήτησαν το θέμα με τη γερμανική και την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ωστόσο δεν έγιναν ενέργειες, δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Η κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών Wirecrad ήρθε χρόνια αφότου ορισμένοι επενδυτές και δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για απάτη, και η προσοχή τώρα στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο εποπτευόταν μια εταιρεία η οποία έκρυβε «τρύπα» 2,1 δισ. δολαρίων στα βιβλία της.

Το 2017, αξιωματούχοι της γερμανικής ρυθμιστικής του χρηματοπιστωτικού τομέα BaFin και της Bundesbank εξέτασαν το ενδεχόμενο ένταξης της Wirecard στη λίστα χρηματοπιστωτικών εταιρειών που θα έμπαιναν υπό επιτήρηση, ωστόσο τελικά αποφάσισαν να μην το πράξουν, σύμφωνα με την πηγή.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν άλλες πολύμηνες συζητήσεις, στις οποίες εμπλεκόταν και η ΕΚΤ, αναφορικά με την ένταξη της Wirecard σε λίστα παρακολούθησης, προκειμένου να δοθούν στις αρμόδιες αρχές περισσότερες εξουσίες για να ερευνήσουν την εταιρεία. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις «τράβηξαν» μέχρι το 2020 και δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμα, όταν «τους πρόλαβαν τα γεγονότα», παρά το ότι ανώνυμες πηγές είχαν δώσει στις αρχές πληροφορίες για τις παρατυπίες στην εταιρεία, σημείωσε η πηγή.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν είναι σαφές γιατί οι ρυθμιστικές αρχές δεν αυστηροποίησαν την εποπτεία της Wirecard, αν και δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος είπε πως η απόφαση θα ήγειρε περίπλοκα νομικά ζητήματα ως προς το αν μπορεί ολόκληρη η εταιρεία να οριστεί ως τράπεζα.

Ως εταιρεία fintech, αν και έχει υπό την ιδιοκτησία της τράπεζα, η Wirecard θεωρείται «γκρίζα περιοχή» σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή τραπεζική εποπτεία. Ενώ η BaFin εποπτεύει την τράπεζα της Wirecard, ωστόσο εάν εντασσόταν ολόκληρη η επιχείρηση στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών θα έπρεπε να μπει πλήρως υπό την εποπτεία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η δεύτερη πηγή σημείωσε επίσης πως το να καταλήξουν όλες οι διαφορετικές αρχές σε συμφωνία ως προς την εποπτεία της Wirecard ήταν χρονοβόρα διαδικασία.

Ωστόσο, η έλλειψη αίσθησης επείγοντος πιθανότατα θα εντείνει τις επικρίσεις προς την BaFin, η οποία έχει ήδη δεχθεί «πυρά» διότι αντί για την εταιρεία, αποφάσισε να ερευνήσει τους επενδυτές και τους δημοσιογράφους που αμφισβήτησαν τους ισολογισμούς της Wirecard.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v