Είκοσι σημάδια που προειδοποιούν για χρηματιστηριακή απάτη

Ποια στοιχεία στη συμπεριφορά του μάνατζμεντ και ποια δεδομένα στον ισολογισμό πρέπει να ηχήσουν συναγερμό στους επενδυτές. Τι μαρτυρά η σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και τα hedge funds. Ποια μηνύματα στέλνουν τα μπόνους.

Είκοσι σημάδια που προειδοποιούν για χρηματιστηριακή απάτη

Τώρα που η Wirecard αποδείχτηκε ότι ήταν μια πρωτοφανής απάτη, είναι βέβαιο πως σκέφτεστε από πού θα σκάσει το επόμενο μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο.

To ίδιοι σκέφτονται και οι αναλυτές της Mirabaud Securities, του μοναδικού οίκου που έβαλε έγκαιρα μηδενική τιμή-στόχο στη γερμανική εταιρεία πληρωμών. Όπως αναφέρει η στήλη Alphaville των Financial Times, έχουν καταλήξει σε περίπου 20 προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία τους βοηθούν να εντοπίσουν την επόμενη «Μεγάλη Καταστροφή». Αρκετά εξ αυτών θυμίζουν και αντίστοιχα ελληνικά φαινόμενα.

Είναι τα εξής:

  1. Ένας CEO ο οποίος αναζητάει τη δημοσιότητα και περνάει πολύ χρόνο συναναστρεφόμενος με επενδυτές ενώ γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης.
  2. Τεράστιο πακέτο αποζημίωσης για τον CEO και τα ανώτερα στελέχη, το οποίο δεν συνδέεται με ταμειακές ροές ή κέρδη αλλά μόνο με τις πωλήσεις και/ή την τιμή της μετοχής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εξωφρενικές απολαβές, αν η μετοχή ανέβει πολύ. Τεράστια ενέχυρα από τον CEO με αντάλλαγμα δανεισμό για τη χρηματοδότηση ενός lifestyle δισεκατομμυριούχου.
  3. Γενικά πολύ υψηλότερες απολαβές για τα στελέχη σε σχέση με τους ανταγωνιστές παρά τη μικρότερη κερδοφορία.
  4. Προβλέψεις για μελλοντικά αποτελέσματα οι οποίες τείνουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.
  5. Αμφισβητούμενη ποιότητα προϊόντος ή αμφισβητούμενη τεχνολογική υπεροχή έναντι αντίστοιχων προϊόντων.
  6. Ενδείξεις για μαγείρεμα των αποτελεσμάτων, είτε μέσω περίεργων θυγατρικών στο εξωτερικό, είτε λόγω μη ύπαρξης κάποιου ελεγκτή, είτε εμφάνισης ασυνήθιστων αλμάτων στα έσοδα στο τέλος του τριμήνου, μερικές φορές ακόμα και την τελευταία ημέρα.
  7. Ασυνήθιστα μεγάλες απαιτήσεις σε τομείς όπου oι συναλλαγές γίνονται κανονικά τοις μετρητοίς.
  8. Ενδείξεις ότι η εταιρεία πιέζεται ασφυκτικά, αφήνοντας απλήρωτους προμηθευτές, υπαλλήλους, ενοίκια κ.λπ.
  9. Ασυνήθιστα αποτελέσματα, με τα SG &A (έξοδα πώλησης και γενικά και διοικητικά έξοδα) να αυξάνονται με τον καιρό παρά το μεγαλύτερο διεθνές αποτύπωμα της εταιρείας ή αμετάβλητο ακαθάριστο περιθώριο (GM) παρά τη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης (ASP).
  10. Yψηλά επίπεδα ακαθάριστου χρέους. Τα μετρητά που εμφανίζει η εταιρεία δεν φέρνουν αντίστοιχα έσοδα από τόκους.
  11. Μεγάλοι μισθοί, ειδικά στο νομικό και χρηματοοικονομικό τμήμα. Αποχώρηση συνιδρυτών και μελών του Δ.Σ. από την εταιρεία.
  12. Aνθρωποκυνηγητό κάθε επικριτή ή όσων κάνουν πολλές ερωτήσεις.
  13. Αντιπάθεια προς τα hedge funds.
  14. Ενδεχόμενη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας του CEO. Επιπρόσθετοι πόντοι, αν χρησιμοποιεί συχνά το Twitter.
  15. Πλήθος περίεργων/περιθωριακών/μπλόγκερ/ομάδων στα social media και σε forums που λένε για χρόνια ότι όλα είναι λάθος αλλά δέχονται σκληρή κριτική επειδή η μετοχή ανεβαίνει, οπότε πρέπει μάλλον να είναι ηλίθιοι.
  16. Μείωση των κερδών παρά τη δημοσιότητα και το στάτους «μετοχής ανάπτυξης» (growth stock). Eνδείξεις ότι οι ανταγωνιστές διαβρώνουν μεγάλο μερίδιο αγοράς με ρυθμούς που δεν είναι βιώσιμοι.
  17. Ζημίες. Ιδανικά, ενώ δεν είχε ποτέ κέρδη, αρέσκεται να υποστηρίζει ότι είχε ή ότι θα έχει σίγουρα σε δύο με τρία χρόνια, λόγω των νέων αμφιλεγόμενων προϊόντων.
  18. Εκτεταμένη ή αποκλειστική χρήση NON-GAAP λογιστικών προτύπων για να μετατραπούν ζημίες σε (μικρά) καθαρά κέρδη μέσω έκτακτων μεγεθών και ασυνήθιστα μεγάλων πιστώσεων.
  19. Αδύναμο Δ.Σ., ιδανικά μικρό και με κάποιο τρόπο εξαρτημένο από τον CEO. Bοηθά αν κάποιο από τα μέλη έχει συγγενική σχέση με τον CEO.
  20. Ευκολόπιστα μέσα, ευκολόπιστοι αναλυτές και δεκάδες πληρωμένοι μπλόγκερ, οι οποίοι βγάζουν τιμές-στόχους από το πουθενά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v