Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα κορωνοϊού χτυπά τις «τίγρεις» της Ασίας

Νέο πλήγμα στην περιοχή, παρά τα θετικά βήματα που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα. Πισωγύρισμα στο Χονγκ Κονγκ. Στο κόκκινο Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία.

Κύμα κορωνοϊού χτυπά τις «τίγρεις» της Ασίας

Η νίκη του Χονγκ Κονγκ επί του κορωνοϊού ήταν πολυδιαφημισμένη αλλά αποδεικνύεται σύντομη. Μετά από μια επιστροφή έξι εβδομάδων στην προ-Covid δραστηριότητα, που περιελάμβανε άνοιγμα σχολείων, γυμναστηρίων, εστιατορίων, καφέ και μπαρ, η πόλη των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω.

Δεκάδες νέες μολύνσεις εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και την Πέμπτη, η κυβέρνηση ενεργοποίησε ξανά τους κοινωνικούς περιορισμούς σε εστιατόρια, παμπ και μπαρ.

Την Παρασκευή ανακοίνωσε πρόωρα την έναρξη «καλοκαιρινών διακοπών» για τα σχολεία στην αυτόνομη αυτή κινεζική περιοχή, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, η οποία εγείρει φόβους. 

Καταγράφηκαν σήμερα 38 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, λιγότερα σε σχέση με τα 42 που καταγράφηκαν χθες, αλλά σε γενικές γραμμές συμβαδίζοντας με τη σημαντική αύξηση που σημειώνεται στην πόλη τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο από τα τέλη Ιανουαρίου φτάνει τα 1.404, ενώ 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ουρές έχουν δημιουργηθεί σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, καθώς οι κάτοικοι σπεύδουν να εφοδιαστούν με μάσκες και χαρτί υγείας, φέρνοντας στη μνήμη εικόνες από μήνες πριν, στην αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα 42 νέους θανάτους, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον αριθμό των νεκρών εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και 1.233 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες ανέρχεται σε 1.360 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 52.914.

Παράλληλα, η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα 1.611 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 72.347, σύμφωνα με ανακοίνωση τους υπουργείου Υγείας.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 αυξήθηκαν κατά 52 σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 3.469, ενώ 33.529 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Εστία μόλυνσης μεγάλα βιομηχανικά κέντρα

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα έναν αριθμό-ρεκόρ 26.506 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς οι αρχές επέβαλαν εκ νέου καραντίνα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας και σε βιομηχανικό κέντρο με εργοστάσια αυτοκινήτων, φαρμάκων και ζυθοποιίες.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 πλησιάζει τους σχεδόν 800.000 στην τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Οι θάνατοι από Covid-19 στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 21.000 από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού εκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επιδημία της Covid-19 και να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στο 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της.

Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 9 ημερών επιβλήθηκε στην Αουρανγκαμπάντ, μια βιομηχανική πόλη στη Μαχαράστρα, για να περιοριστεί μια έξαρση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, η οποία έχει επηρεάσει τη λειτουργία αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Bajaj Auto.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να πάνε σήμερα στη δουλειά τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Bajaj Auto Θενγκάντε Μπατζιράο.

Στην Αουρανγκαμπάντ βρίσκονται μονάδες παραγωγής των ŠKODA AUTO Volkswagen India Pvt. Ltd., κατασκευαστικές μικρών εξαρτημάτων αυτοκινήτων, φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Ajanta Pharma, αλλά και ζυθοποιίες όπως η Carlsberg και η Heineken.

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, το Ουτάρ Πραντές, θα επιβάλει καραντίνα για δυο μέρες από αργά σήμερα το βράδυ, καθώς τα κρούσματα εκεί ξεπέρασαν τις 32.000, αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για περίπου 31 εκατομμύρια εργαζόμενους στο Βιετνάμ, από τους οποίους 900.000 έχουν μείνει άνεργοι ενώ έχει μειωθεί το εισόδημα σχεδόν 18 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε σήμερα μια κυβερνητική υπηρεσία.

Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα λύσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα, πέντε εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μέχρι το τέλος του χρόνου, προειδοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το Βιετνάμ έχει καταγράψει μόλις 369 κρούσματα του κορωνοϊού και κανέναν θάνατο. Έχουν περάσει 81 ημέρες χωρίς να υπάρξει μετάδοση στην κοινότητα, γεγονός που οφείλεται στα επιτυχημένα προγράμματα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Η οικονομία ωστόσο της χώρας έχει πληγεί, με την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο να έχει βρεθεί στον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ως συνέπεια της πανδημίας, καθιστώντας εντελώς ανέφικτους τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2020.

Ο τομέας υπηρεσιών του Βιετνάμ έχει πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με το 72% των υπαλλήλων του να έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες.

Ακολουθούν, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ο βιομηχανικός και ο αγροτικός τομέας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v