Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την αλλαγή του στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη κοινωνική απήχηση, την οποία προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις αντίστοιχες διευκρινίσεις, επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση σ' αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, εξαίροντας τη συνεργασία τους που λαμβάνει χώρα μέσω των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, η οποία επιτρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Παράλληλα Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να τερματισθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη και να υπάρξει επιστροφή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στη χώρα αυτή.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ