Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχητικά σημάδια για την τουρκική λίρα

Στο 850% από 30% εκτινάχτηκε το επιτόκιο για την ανταλλαγή τουρκικής λίρας με ξένα νομίσματα. Για νέα παρέμβαση της Άγκυρας κάνουν λόγο αναλυτές. Ανησυχίες για την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Ανησυχητικά σημάδια για την τουρκική λίρα

To επιτόκιο ανταλλαγής (swap) της τουρκικής λίρας για μία ημέρα εκτινάχτηκε στο 850% την Τρίτη, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, προμηνύοντας νέες αναταράξεις για το τουρκικό νόμισμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το επιτόκιο βρισκόταν μόλις στο 30% την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από δύο πολύ σταθερούς μήνες, η λίρα είναι αντιμέτωπη με έντονη μεταβλητότητα εν μέσω ανησυχιών για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Αναλυτής της Radobank υποστήριξε ότι οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ενάντια στη λίρα, καθιστώντας όσο πιο ακριβή γίνεται την αγορά swap. «Ίσως τους αγοράσει λίγο χρόνο αλλά επιβεβαιώνει πόσο ευάλωτη είναι η λίρα που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν και πάλι τόσο δραστικά εργαλεία» πρόσθεσε.

Η λίρα, η οποία βούτηξε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου τον Μάιο, κινούνταν τους επόμενους δύο μήνες κοντά στις 6,85 λίρες το δολάριο, προτού η ισοτιμία αγγίξει την περασμένη εβδομάδα τις 7 λίρες το δολάριο.

Την Τρίτη η ισοτιμία βρίσκεται κοντά στις 6,95 λίρες το δολάριο.

«Μία άνοδος πάνω από το 7 φαίνεται να είναι απλά θέμα χρόνου εκτός και αν οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας βελτιωθούν σημαντικά τους ερχόμενους μήνες και ο πληθωρισμός εκπλήξει θετικά» τόνισε ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v