Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προ πανδημίας επίπεδα οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat. Πτώση 6,8% κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι online αγορές, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα φυσικά καταστήματα.

Σε προ πανδημίας επίπεδα οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιούνιο στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο πριν τα lockdowns, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, ολοκληρώνοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάιο, μετά το ρεκόρ πτώσης που σημειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, γράφει το Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Ιούνιο από τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat, με «οδηγούς» τις πωλήσεις ενδυμάτων και καυσίμων αυτοκινήτων.

Η αύξηση των πωλήσεων ήταν μικρότερη του 5,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μια ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου.

Η Eurostat ανακοίνωσε πως ο όγκος των αγορών έκανε άλμα 20,3% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, αναθεωρώντας την πρώτη εκτίμηση για αύξηση 17,8%, η οποία ήταν ήδη η υψηλότερη που είχε καταγραφεί από το 1999.

Έτσι, οι δυο διαδοχικές αυξήσεις στις λιανικές πωλήσεις αντισταθμίζουν πλήρως τις πτώσεις-ρεκόρ του Μαρτίου και Απριλίου, όταν οι χώρες της ευρωζώνης επέβαλαν τα lockdowns για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο όγκος πωλήσεων τον Ιούνιο ήταν 1,3% υψηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%.

Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό τον Ιούνιο στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά μειώθηκαν και πάλι στη Γερμανία και την Αυστρία.

Οι πωλήσεις υφασμάτων, ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκαν κατά 20,4% σε μηνιαία βάση στην ευρωζώνη, ενώ οι online αγορές μειώθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά φέτος, κατά 6,8% σε μηνιαία βάση, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στα φυσικά καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v