Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανονιές 5,1 δισ. από ξένους παίκτες στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Οι τουρκικές μετοχές γνώρισαν τις μεγαλύτερες εκροές ξένων επενδυτών για περισσότερο από 15 μήνες την περασμένη εβδομάδα, καθώς το νόμισμα της χώρας αποδυναμώθηκε απότομα.

Κανονιές 5,1 δισ. από ξένους παίκτες στο χρηματιστήριο της Τουρκίας

Φεύγουν τρέχοντας οι ξένοι παίκτες από τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2019. Η πτώση της λίρας έχει επιταχύνει τις πωλήσεις.

Οι καθαρές εκροές ανήλθαν σε 566,5 εκατ. δολ. την εβδομάδα έως τις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα.

Η μαζική αυτή έξοδος ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2019, όταν οι αρχές πήραν την απόφαση να περιορίσουν την προσφορά δολαρίων.

Η τελευταία αυτή περίοδος "ξεφορτώματος" μετοχών από αλλοδαπούς επενδυτές, φέρνει τις συνολικές καθαρές πωλήσεις φέτος στα 5,1 δισ. δολ., αναφέρει το Bloomberg.

Η λίρα υποτιμήθηκε 6,3% έναντι του δολαρίου τις δύο εβδομάδες έως τις 7 Αυγούστου. Αρκετοί ξένοι δανειστές δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε όρους λίρας, καθώς το κόστος δανεισμού στο νόμισμα αυξήθηκε για υπεράκτιους επενδυτές.

Αυτό πιθανόν οδηγεί ορισμένους να πουλήσουν μετοχές για να συγκεντρώσουν κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις δεσμεύσεις τους. Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 χάνει 16% σε όρους δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v