Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλωρεντία-κορωνοϊός: Σέρβις από το παράθυρο, 500 χρόνια μετά την πανούκλα

Μπαρ και εστιατόρια ανοίγουν ξανά τα "παράθυρα κρασιού", για περιορισμό των επαφών. Η εποχή της πανώλης τον 16ο αιώνα δεν μοιάζει και τόσο μακρινή. Καραντίνα τότε, καραντίνα και τώρα...

Φλωρεντία-κορωνοϊός: Σέρβις από το παράθυρο, 500 χρόνια μετά την πανούκλα

Στη Φλωρεντία, τα αρχαία «παράθυρα κρασιού» ανοίγουν ξανά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των επαφών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά την περίοδο των επιδημιών που εμφανίζονταν συχνά πριν και ιδιαίτερα μετά την πρώτη δεκαετία του 1500, η ιστορία έχει καταγράψει πολλές μακρές περιόδους πανούκλας.

Τον 16ο αιώνα, οι έμποροι κατάλαβαν ότι η ασθένεια μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω της επαφής και αυτά τα μικρά ανοίγματα (Buchette del Vino), τους επέτρεπαν να πωλούν κρασί χωρίς φόβο μόλυνσης.

Πάνω από 500 χρόνια αργότερα, η πανδημία του κορωνοϊού επανέφερε την ανάγκη για τη χρήση τους.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια χρησιμοποιούν ξανά τα παράθυρα, περνώντας φαγητό και ποτό στους πελάτες μέσα από το άνοιγμα, μεταδίδει η ΕΡΤ.


Ορισμένοι αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει ανακαινίσεις, έχουν κλείσει το παράθυρο αυτό. Αλλά αυτό το τεχνούργημα προστατεύεται από τον νόμο κι έτσι τα παράθυρα του κρασιού έχουν φτάσει ως τις μέρες μας. Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται να καταστραφούν, και σε περίπτωση κατασκευαστικών εργασιών, επιτρέπεται μόνο να μετακινηθούν.

Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια καταγραφής των Παράθυρων Κρασιού της Ιταλίας, με πολλές φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία, μπορεί κανείς να βρει εδώ.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, BuchettedelVino.org

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v