Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«France Relaunch»: €100 δισ. στη γαλλική οικονομία ρίχνει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο τόνωσης που αναμένει ότι θα μεταμορφώσει την οικονομία. Καθώς οι προεδρικές εκλογές είναι τον Απρίλιο του 2022, δεν φαίνεται να έχει χρόνο και άλλη ευκαιρία για αλλαγές, πριν έρθει αντιμέτωπος με τους ψηφοφόρους.

«France Relaunch»: €100 δισ. στη γαλλική οικονομία ρίχνει ο Μακρόν

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιο τόνωσης των 100 δισ. ευρώ (118 δισ. δολαρίων), το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος αναμένει ότι θα μεταμορφώσει την οικονομία, αλλά και θα ενισχύσει την πολιτική του καριέρα, δύο χρόνια πριν τις εκλογές.  

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο που ονομάζεται «France Relaunch» περιλαμβάνει επιδοτήσεις μισθών, φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων. Στόχος του είναι να απομακρυνθεί από τις επείγουσες δαπάνες της κρίσης Covid και να περάσει στη διαχείριση μακροπρόθεσμων προβλημάτων αδύναμων επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η δημοσιονομική επανεκκίνηση -μεγάλο μέρος της οποίας ανακοινώθηκε το καλοκαίρι- θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα χωριστεί σε περίπου ίσα μέρη μεταξύ ανταγωνιστικότητας, θέσεων εργασίας, κοινωνικών πολιτικών και χρηματοδότησης της μετάβασης σε μία πιο πράσινη οικονομία.

Είναι μια πολιτική κίνηση μεγάλου ρίσκου για τον Μακρόν. Η γαλλική οικονομία έχει δεχθεί ένα από τα χειρότερα χτυπήματα στην Ευρώπη λόγω των lockdown και η αρχική ανάκαμψη φαίνεται σταδιακά να μειώνεται. Τα μέτρα για την εργασία βοήθησαν στη συγκράτηση της ανεργίας προς το παρόν, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα τους επόμενους μήνες.

Καθώς οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2022, ο Μακρόν δεν φαίνεται να έχει χρόνο και άλλη ευκαιρία για αλλαγές, πριν έρθει αντιμέτωπος με τους ψηφοφόρους.

Περίπου 15 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την απασχόληση. Οι πράσινες δαπάνες θα επικεντρωθούν στις χαμηλές εκπομπές ρύπων και στις ανακαινίσεις που θα καταστήσουν τα κτίρια πιο αποδοτικά ενεργειακά. Το βιομηχανικό μέρος του σχεδίου αποτελείται κυρίως από μείωση των φόρων επί της παραγωγής, με κόστος 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το «France Relaunch» θα επιστρέψει την οικονομική παραγωγή στα επίπεδα του 2019 το 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους του γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα θα έχει διαρκή αντίκτυπο που θα αυξήσει την πιθανή ανάπτυξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα, 10 χρόνια από τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v