Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ για Μόρια: Χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη

«Η Γερμανία θα συμβάλει ουσιαστικά στο θέμα αυτό. Ιδίως θα αφορά οικογένειες με παιδιά. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσαν η Α. Μέρκελ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέρκελ για Μόρια: Χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη

Εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο προανήγγειλε σήμερα στο Βερολίνο o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ότι

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό και τη Μόρια πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από σχετική ερώτηση στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΕΕ-Κίνας.

«H στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι'αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία» υπογράμμισε η 'Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία θα συμβάλει ουσιαστικά στο θέμα αυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες. Ιδίως θα αφορά οικογένειες με παιδιά. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα το οποίο αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία. Από αυτήν την άποψη, είναι απαραίτητη μια κοινή μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) επιμένει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρει μια λύση εντός 48 ωρών. Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στο Βερολίνο ότι «η εντύπωσή του είναι ότι πρόκειται για την κοινή βούληση και των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Η Γερμανία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι ένα πρώτο βήμα. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σολτς.

Πόσοι πρόσφυγες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί, δεν διευκρίνισε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν, πάντως, έκανε λόγο πρόσφατα για έναν τετραψήφιο αριθμό.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας

Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ «της υποδοχής περισσότερων προσφύγων/μεταναστών από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Κατά την άποψή μου, είναι εφικτό για τη Γερμανία να δεχτεί έναν σημαντικά υψηλότερο αριθμό προσφύγων», τόνισε στην «Bild».

Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει τι σημαίνει «σημαντικά», δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Πρόκειται για προσωπικό χριστιανικό καθήκον να βοηθήσουμε σε μια τέτοια ανάγκη, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές συνέπειες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Η Γερμανία είχε μέχρι στιγμής συμφωνήσει να δεχτεί 100 έως 150 ασυνόδευτους ανηλίκους από τη Μόρια, όπως και η Γαλλία. Ο μεγάλος συνασπισμός είναι διχασμένος στο θέμα του αριθμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ζήτησε σήμερα από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές να δεσμευτούν να δεχτούν αρκετές χιλιάδες στη Γερμανία.

Ντροπή για την Ευρώπη να θεωρούνται 400 άνθρωποι «ανθρωπιστικό επίτευγμα»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας, Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ επέκρινε την απόφαση για την κατανομή 400 ανηλίκων προσφύγων από τη Μόρια σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες ως πολύ μικρό αριθμό. «Δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκριτικά πλούσια. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να θεωρούνται 400 άνθρωποι ένα σημαντικό ανθρωπιστικό επίτευγμα.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα. Οι εκκλησίες των κρατών της Ευρώπης αναμένουν ότι θα βρεθούν τρόποι για να τερματισθεί αυτή η ανθρωπιστικά ανεύθυνη κατάσταση», δήλωσε ο Μπέντφορντ-Στρομ στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα RTL / n-tv.

«Η προθυμία για υποδοχή προσφύγων στην Ευρώπη υφίσταται, απλώς δεν πρέπει πλέον να εμποδίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών. Δεν μπορούμε πάντα να παραπέμπουμε στο ότι απαιτείται πρώτα μια πανευρωπαϊκή λύση και η κατάσταση των ανθρώπων να γίνεται ολοένα και χειρότερη. Δεν μπορεί ορισμένα κράτη να αποφεύγουν την ευθύνη. Και αν χρησιμοποιούν επίσης και χριστιανικές διατυπώσεις, τότε αυτό είναι ακόμη πιο αφόρητο», δήλωσε ο Μπέντφορντ-Στροχμ.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε όλα τα κράτη (να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια). Το κάνουμε εδώ και χρόνια. Και η δική μου υπομονή πραγματικά εξαντλείται τώρα», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutschlandfunk, Βild

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v