Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς παραίτηση ο Σάρατζ από την κυβέρνηση της Τρίπολης

Σε έξοδο από την κυβέρνηση οδηγείται ο πρωθυπουργός, μεταδίδει το Bloomberg. Συζητήσεις για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ξεκινούν στη Γενεύη.

Προς παραίτηση ο Σάρατζ από την κυβέρνηση της Τρίπολης

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φ. Σάρατζ σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για μια νέα κυβέρνηση που θα γίνουν στη Γενεύη τον επόμενο μήνα, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές με γνώση των σχεδιασμών του.

Όπως θυμίζει το πρακτορείο, με τη βοήθεια της Τουρκίας κατάφερε να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ που πολιορκούσαν την πόλη, όμως η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει εσωτερικές έριδες και διαμαρτυρίες από τους πολίτες για διαφθορά και κακή ποιότητα υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της παραίτησης θα μειώσει την πίεση που δέχεται, ενώ όπως μεταδίδεται οι συζητήσεις στη Γενεύη θα έχουν στόχο τη συμφωνία σε ένα νέο προεδρικό συμβούλιο, που θα ενώσει τη χώρα και θα ετοιμάσει εκλογές.

Η κίνηση αναμένεται να γίνει δεκτή θετικά από τους υποστηρικτές του Χάφταρ, που περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και να διευκολύνουν τις συζητήσεις για την επανένωση της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας. Και ο ίδιος ο Χάφταρ δίνει πολιτικό χώρο στον επικεφαλής του κοινοβουλίου Α. Σαλάχ, που πρότεινε μια διαδικασία επανένωσης της χώρας και ο οποίος τώρα ηγείται των πολιτικών συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα 24ωρα οι διαδηλώσεις γκρέμισαν την κυβέρνηση... Χάφταρ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις διακοπές ρεύματος, τις ελλείψεις σε τρόφιμα κ.λπ. Οι ταραχές ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις που ελέγχονται από την αντίπαλη στην κυβέρνηση της Τρίπολης πλευρά του λιβυκού εμφυλίου πολέμου.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης αποδυναμώθηκε σημαντικά μετά την αποτυχία του Στρατάρχη Χάφταρ να εκπορθήσει την Τρίπολη προ μερικών μηνών. Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιδεινωθεί μετά τον αποκλεισμό εκ μέρους της πλευράς Χάφταρ των πετρελαιοπηγών της Λιβύης. Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v