Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ερευνούνται χιλιάδες υποθέσεις απάτης στη λήψη κρατικής στήριξης

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κατέγραψε τις περισσότερες απάτες για επείγουσα βοήθεια λόγω κορονοϊού. Εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περισσότερες από 4.300 περιπτώσεις.

Γερμανία: Ερευνούνται χιλιάδες υποθέσεις απάτης στη λήψη κρατικής στήριξης

Οι εισαγγελείς ερευνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις δόλιας λήψης ενισχύσεων έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού και άλλων συγκαλυμένων μορφών απάτης σε σχέση με την πανδημία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της «Εφημερίδας των γερμανών Δικαστών» η οποία δειξήχθη μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και των εισαγγελέων στα 16 ομοσπονδιακά κρατιδίων, την οποία δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerks Deutschland / RND). Η ζημιά ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Η ποινική διεκπεραίωση των υποθέσεων οι οποίες σχετίζονται με τον κορονοϊό αναμένεται να απασχολήσει το δικαστικό σώμα μέχρι το επόμενο έτος. Παρά τη λήξη των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων, συνεχίζουν να καταλήγουν στις εισαγγελικές αρχές νέες ύποπτες περιπτώσεις δόλιας λήψης βοήθειας έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού. Μερικές φορές οι πληροφορίες από τις τράπεζες, οι οποίες καταβάλλουν την βοήθεια, για πιθανά ποινικά αδικήματα τίθενται υπόψη των εισαγγελέων μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Κατά κανόνα, πρόκειται για περιπτώσεις απάτης για λήψη επιδοτήσεων οι οποίες απαιτούν διεξοδικές, μεμονωμένες έρευνες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια τυποποιημένη μαζική διαδικασία», δήλωσε ο Σβεν Ρέμπεν, ομοσπονδιακός διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Δικαστών, στο RND.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία κατέγραψε τις περισσότερες απάτες για επείγουσα βοήθεια λόγω κορονοϊού. Εκκρεμούν περισσότερες από 4.300 περιπτώσεις. Μόνο η Εισαγγελία της Κολωνίας διενεργεί περίπου 900 έρευνες για απάτη που αφορά όγκο επιδοτήσεων άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Βερολίνο, το δεύτερο κρατίδιο στην κατάταξη, η αστυνομία ερευνά περισσότερες από 2.000 υποθέσεις και η ζημία υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Έρευνες σε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις απάτης σε σχέση με την πανδημία βρίσκονται σε εξέλιξη στις εισαγγελικές αρχές της Βαυαρίας. Σχεδόν οι μισές από τις βαυαρικές υποθέσεις αφορούν καταχρηστικές εφαρμογές για βοήθεια έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού.

Στο κρατίδιο της Έσσης έχουν καταγραφεί 1.000 ύποπτες περιπτώσεις σε σχέση με τις καταβολές επείγουσας βοήθειας, στην Κάτω Σαξονία 800 περιπτώσεις. Οι εισαγγελικές αρχές της Βάδης-Βυρτεμβέργη έχουν ξεκινήσει μέχρι στιγμής περίπου 300 προκαταρκτικές έρευνες και για περίπου 250 υποθέσεις οι αρμόδιες αρχές του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, ενώ στο Βρανδεμβούργο, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, το Ζάαρλαντ και τη Βρέμη, οι αριθμοί είναι μικρότεροι από τριψήφιοι και η Θουριγγία δεν έχει παράσχει καμία σχετική πληροφορία, αναφέρει το RND.

Πηγή:Redaktionsnetzwerks Deutschland / RND

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v