Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στη UBS από το τουρκικό χρηματιστήριο

Σε ένα «χτύπημα» της 15ης Σεπτεμβρίου, οι μετοχές της Turkcell ανέστρεψαν τα κέρδη τους και έκαναν βουτιά 4,7%. Η κίνηση συνοδεύτηκε από αύξηση των όγκου συναλλαγών, ενώ τράβηξε χαμηλότερα τον δείκτη Borsa Istanbul 100.

Μπλόκο στη UBS από το τουρκικό χρηματιστήριο

Η ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας ανέστειλε την άμεση πρόσβαση του υποκαταστήματος της UBS στο Λονδίνο στο χρηματιστήριο της χώρας, επικαλούμενη συναλλαγές της εταιρείας σε μετοχές της Turkcell, το απόγευμα της Τρίτης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση ελήφθη «για την προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή αργά την Πέμπτη, μετά τη στιγμιαία πτώση των μετοχών της Turkcell νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το υποκατάστημα της UBS στο Λονδίνο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τέτοιοι περιορισμοί δεν είναι καινούριοι στην αγορά της Τουρκίας. Τον Ιούλιο, η χώρα απαγόρευσε σε έξι ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group και της JPMorgan Chase & Co., να ποντάρουν στην πτώση των μετοχών, σε μία κίνηση που φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με κάποια βήματα χαλάρωσης τέτοιων περιορισμών αυτό το καλοκαίρι.

Οποιαδήποτε κίνηση για περιορισμό της πρόσβασης οποιουδήποτε νόμιμου συμμετέχοντα στην αγορά είναι πιθανό να «ερμηνευθεί αρνητικά και να θεωρηθεί ως χειραγώγηση», σύμφωνα με τον trader της Investec Bank Plc, Julian Rimmer.

Σε ένα «χτύπημα» της 15ης Σεπτεμβρίου, οι μετοχές της Turkcell ανέστρεψαν τα κέρδη τους και έκαναν βουτιά 4,7%. Η κίνηση συνοδεύτηκε από αύξηση των όγκου συναλλαγών, ενώ τράβηξε χαμηλότερα τον χρηματιστηριακό δείκτη Borsa Istanbul 100. Το trading της μετοχής σταμάτησε για λίγο, πριν αρχίσει ξανά λίγο αργότερα.

«Ισως υπήρξε παράβαση από την πλευρά της UBS, αλλά αν η αντίληψη είναι ότι η αγορά δεν έχει ελευθερία και διαφάνεια, αυτό θα υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο Rimmer.

Παρά τις διακυμάνσεις της Τρίτης, οι μετοχές της Turkcell σημειώνουν άνοδο 1% αυτή την εβδομάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v