Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Υπέρ κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τα μέτρα στοχεύουν τρεις εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη. Καταγγελίες από ΟΗΕ για ξένες δυνάμεις που ενισχύουν τις δυνατότητές τους στις κυριότερες λιβυκές αεροπορικές βάσεις.

ΕΕ: Υπέρ κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο dpa.

Τα μέτρα στοχεύουν τρεις εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο άτομα από τη Λιβύη που παρείχαν πλοία, αεροπλάνα ή άλλου είδους εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ «κενό γράμμα» αποδεικνύεται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Στέφανι Ουίλιαμς, κατήγγειλε στις αρχές του μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη συνέχιση των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στη χώρα αυτή, λίγο καιρό αφότου έκθεση του οργανισμού ενέπλεξε ξανά τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Από την πρώτη παρουσίαση της κατάστασης την 8η Ιουλίου, «περίπου 70 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας προς υποστήριξη» του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ενώ «περίπου τριάντα αεροσκάφη εστάλησαν σε αεροδρόμια της δυτικής Λιβύης» προς υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ανέφερε.

«Εννιά φορτηγά πλοία προσέγγισαν λιμάνια της Δύσης προς υποστήριξη της ΚΕΣ ενώ τρία πήγαν να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Χάφταρ», πρόσθεσε η Ουίλιαμς, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενο όλων αυτών των φορτίων.

Ξένες δυνάμεις που έχουν υποστηρικτικό ρόλο «ενισχύουν τις δυνατότητές τους στις κυριότερες λιβυκές αεροπορικές βάσεις σε ανατολή και δύση», συνόψιζε η Στέφανι Ουίλιαμς, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η εντολή της οποίας θα πρέπει να ανανεωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, «συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες για την παρουσία σε μεγάλη κλίμακα μισθοφόρων και ξένων πρακτόρων, γεγονός που περιπλέκει (...) τις πιθανότητες μελλοντικής επίλυσης» της σύρραξης, είπε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v