Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αγοράζουν οι κροίσοι με $3,4 τρισ. την εποχή της Covid-19

Πού στρέφονται οι μεγαλύτεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του πλανήτη, αναζητώντας αξία σε έναν κόσμο που «βυθίζεται» από την πανδημία κορωνοϊού. Σε ποιους τομείς ρίχνουν τρισεκατομμύρια.

Τι αγοράζουν οι κροίσοι με $3,4 τρισ. την εποχή της Covid-19

Ξενοδοχεία, αγωγοί, μικρά παντοπωλεία και ομόλογα αυτοκινητοβιομηχανιών συγκαταλέγονται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές assets στον κόσμο, καθώς αναζητούν αξία σε έναν κόσμο που βυθίζεται σε αναταραχή λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε συνεντεύξεις με κρατικά επενδυτικά Ταμεία, συνταξιοδοτικούς οργανισμούς και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη που διαχειρίζονται συλλογικά περίπου 3,4 τρισ. δολάρια, ένα πράγμα ήταν σαφές: Πολλοί από αυτούς αποφεύγουν την «υπερθέρμανση» της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το πιο σύνηθες outlook είναι το προσεκτικό. Εχουν επίγνωση ότι μεγάλο μέρος της ανάκαμψης στις αγορές και τις αποτιμήσεις ιδιωτικών εταιρειών οφείλεται στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα τεράστια κίνητρα από τις κεντρικές τράπεζες και τη δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων, παράγοντες που θα μπορούσαν να αρχίσουν να φθίνουν τους επόμενους μήνες.

Με τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων να δείχνουν ακόμη «φουσκωμένες», ακόμη και σε ορισμένες «καυτές» περιοχές όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία, πολλοί αναμένουν μία δυνητική δεύτερη ύφεση μετά τη λήξη των μέτρων τόνωσης και πριν οι μαζικοί εμβολιασμοί επιτρέψουν στις οικονομίες να κάνουν restart, χωρίς να διακινδυνεύουν εκτεταμένες μολύνσεις.

Ακολουθούν αυτά που αναφέρουν:

Παντοπωλεία, Αγωγοί

Η GIC Pte, το κρατικό Ταμείο διαχείρισης πλούτου της Σιγκαπούρης, εξετάζει περιοχές «λιγότερο αγαπητές», από το λιανεμπόριο έως τις υποδομές, των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Lim Chow Kiat (φωτό παρακάτω), τον Ιούλιο.

Το Ταμείο αποκαλύπτει επίσημα ότι διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, αλλά έχει περισσότερα από 450 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Institute Sovereign Wealth Fund, καθιστώντας το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Δύο από τα μεγαλύτερα ντιλ της φετινής χρονιάς ήταν όταν απέκτησε μερίδιο 49% στην ADNOC Gas Pipelines έναντι 10,1 δισ. δολαρίων, ενώ τον περασμένο μήνα ένωσε τις δυνάμεις του με τον αυστραλιανό όμιλο ακινήτων Charter Hall, σε μία εξαγορά 500 εκατ. δολαρίων που αφορούσε 200 μικρά παντοπωλεία που βρίσκονται σε βενζινάδικα.

Ο διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων Jeffrey Jaensubhakij αναφέρει ότι ακόμη και περιοχές όπως η φιλοξενία θα μπορούσαν να ανακάμψουν πριν ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια. «Μόλις συγκρατηθεί ο ιός, μπορούν να επιστρέψουν τα εγχώρια ταξίδια, ακόμη και αν δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια. Τότε ίσως να υπάρχουν ευκαιρίες στον χώρο των ξενοδοχείων, όπου τα εγχώρια ταξίδια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να καλύψουν μια αρκετά μεγάλη ζήτηση», προσθέτει.

Εφοδιαστικές αλυσίδες

Το κλείσιμο των παγκόσμιων συνόρων μπορεί να είναι προσωρινό και το εμπόριο ανακάμπτει με αργό ρυθμό, λέει ο Didier Borowski, στέλεχος της Amundi, της μεγαλύτερης διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης που επιβλέπει το ισοδύναμο 1,9 τρισ. δολαρίων.

Ωστόσο, προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες υγείας θα προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση της παραγωγής κάποιων βασικών προϊόντων, για να αποφύγουν την εξάρτηση από μία χώρα. Αλλά ακόμη και τότε, ο Borowksi προσθέτει, θα είναι πολύ ακριβή και δεν θα ήταν οικονομική η επιστροφή της παραγωγής στην πατρίδα.

«Αυτό είναι το τέλος της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, όχι το τέλος της παγκοσμιοποίησης», είπε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Staycations 

Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να περιορίζουν τα σχέδια διακοπών, οι λεγόμενες staycations (διακοπές στην πατρίδα ή στο σπίτι) επιστρέφουν στην ατζέντα, σημειώνει ο Will James, αναπληρωτής επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Standard Life Aberdeen, του οποίου η ομάδα διαχειρίζεται το ισοδύναμο περίπου 11 δισ. δολαρίων.

Επενδύει στη Thule Group, τη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαγκαζιέρας για ποδήλατα και οροφών για αποσκευές, της οποίας η μετοχή σχεδόν διπλασιάστηκε από τα τέλη Μαρτίου.

«Αντί να πηγαίνει ο κόσμος στο εξωτερικό στην παραλία, προτιμάει να παραμείνει στην πατρίδα του και να οδηγεί στη χώρα», δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Ομόλογα, Ομόλογα αυτοκινητοβιομηχανιών

Τα ομόλογα είναι ένα από τα αγαπημένα assets της κρίσης κορωνοϊού, λέει ο Andrew McCaffery (φωτό παρακάτω), παγκόσμιος CIO της Fidelity International, που διαχειρίζεται περίπου 437 δισ. δολάρια.

Τα ομόλογα αυτοκινητοβιομηχανιών είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων αυξάνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν για να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Αν κοιτάξετε τα πιστωτικά περιθώρια (credit spreads), έχουν μετακινηθεί σε επίπεδα που καθιστούν τα ομόλογα ορισμών παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών σχετικά ελκυστικά», δήλωσε, αναφέροντας τις Ford και Νissan Motor ως παραδείγματα.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, όπως της Airbus, «θα μπορούσαν να ανακάμψουν πολύ επιθετικά», εάν βρεθεί εμβόλιο, αν και όπως προειδοποιεί, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο κόσμος θα επιστρέψει ποτέ στον τρόπο με τον οποίο ήταν παλιά τα πράγματα.

Πράσινη ανάκαμψη

Κατά τη διάρκεια του sell off και της ανάκαμψης της πανδημίας, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Αυστραλίας, το AustralianSuper, με ισοδύναμο περίπου 133 δισ. δολαρίων, διατήρησε πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιό του σε αυστραλιανές και παγκόσμιες μετοχές και μείωσε τις θέσεις του σε ακίνητα, πιστώσεις και private equity.

Τώρα κυνηγά επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα, στις μεταφορές και τις κοινωνικές υποδομές, καθώς οι κυβερνήσεις ενισχύουν τις οικονομίες, δήλωσε ο CIO Mark Delaney (φωτό παρακάτω), την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία αναζητά επίσης περισσότερες ευκαιρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η συμφωνία των 300 εκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους με τους Quinbrook Infrastructure Partners, καθώς οι κυβερνήσεις εξετάζουν μια πράσινη ανάκαμψη.

Εχοντας εντολή να μεγιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, το κρατικό Ταμείο πλούτου της Αυστραλίας τοποθετείται προσεκτικά, χωρίς πίεση για ανάπτυξη της ρευστότητάς του, εκτός και αν προκύψουν ευκαιρίες, όπως είπε ο CEO, Raphael Arndt.

Κέντρα δεδομένων

Με τις αγορές υπερτιμημένες, ο CIO του Aware Super Damian Graham πραγματοποιεί άμεσες επενδύσεις, όπως σε κέντρα δεδομένων και κτίρια διαμερισμάτων. Το Ταμείο ύψους 91 δισ. δολαρίων πωλεί κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα, καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται και ψωνίζουν, όπως είπε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

Το Ταμείο, με έδρα το Σίδνεϊ, την περασμένη εβδομάδα επένδυσε 100 εκατ. ευρώ με την APG Group NV, για την κατασκευή διαμερισμάτων στην Ευρώπη, ένα ντιλ που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 500 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται επίσης σε «πόλεμο» προσφορών για την εισηγμένη εταιρεία οπτικών ινών OptiComm.

Κινεζική τεχνολογία

Ενώ η Κίνα ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε ηγετική θέση όσον αφορά την έξοδο από την πανδημία, καθιστώντας την μία ελκυστική πρόταση για την κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasen Holdings Pte.

Η εταιρεία, που επιβλέπει το ισοδύναμο περίπου 225 δισ. δολαρίων, είναι θετική σε πολλά βασικά θέματα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας καταναλωτών, της βιολογικής επιστήμης και της fintech, δήλωσε ο Rohit Sipahimalan, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Φέτος, πιθανώς η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία με θετική αύξηση του ΑΕΠ», είπε.

Γρήγορη μόδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της L Catterton Asia Chinta Bhagat, της οποίας η μητρική εταιρεία διαχειρίζεται 20 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ότι η επένδυση εν μέσω της πανδημίας απαιτεί μια λεπτομερή ματιά στις συνθήκες κάθε χώρας, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται συγκεκριμένες πόλεις. Ενώ τα ντιλ εξακολουθούν να είναι αργά σε ορισμένα μέρη, τρέχουν σε άλλες περιοχές.

«Η Covid ξεκίνησε βασικά στην Κίνα και τελείωσε στην Κίνα», δήλωσε. «Εκτός αν υπάρξει κάποια αρνητική ατυχία και επανέλθει, η Covid στην Κίνα έχει τελειώσει σε όλα τα οικονομικά ζητήματα -συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος των ντιλ», πρόσθεσε.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ντιλ πρώιμου σταδίου σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τεχνολογία καταναλωτών -αν περιμένει να κάνει εξαγορές προχωρημένου σταδίου σε αυτούς τους τομείς, ρισκάρει να την ξεπεράσουν μεγάλοι ανταγωνιστές, όπως η Temasek.

Ενας ενδιαφέρων τομέας είναι η μόδα που δέχεται επιρροές από τους influencers στην Κίνα. Την ώρα που οι επώνυμες μάρκες της Δύσης χρησιμοποιούν τη δύναμη μίας σταρ (όπως της Κιμ Καρντάσιαν και της Τζέσικα Αλμπα), πολλές εταιρείες στην Κίνα χρησιμοποιούν «στρατό» influencers στα social media για να πουλήσουν προϊόντα μέσα από πλατφόρμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v