Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Task force για τη Μόρια ανακοίνωσε η Κομισιόν

«Η μετανάστευση είναι περίπλοκη, το παλιό σύστημα για την αντιμετώπισή της στην Ευρώπη δεν λειτουργεί πλέον», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από την παρουσίαση του νέου σχεδίου της ΕΕ.

Task force για τη Μόρια ανακοίνωσε η Κομισιόν

Task force για τη διαχείριση του προβλήματος στη Λέσβο αποφάσισε να δημιουργήσει η Κομισιόν. Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα δημιουργήσει νέες δομές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαχείρισης των μεταναστών μακροπρόθεσμα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια ήταν «μια έντονη υπενθύμιση» της ανάγκης για δράση.

«Η μετανάστευση είναι περίπλοκη, το παλιό σύστημα για την αντιμετώπισή της στην Ευρώπη δεν λειτουργεί πλέον», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν πριν από την παρουσίαση του νέου σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι νέες εγκαταστάσεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα δημιουργήσει η task force θα είναι ανθεκτικές υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου.

  • Θα παρέχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή αποχέτευση.
  • Θα λάβουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες των γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών.
  • Επίσης θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των οργανισμών της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Επιπλέον, η ειδική ομάδα θα επιβλέπει ορισμένες δράσεις, βάσει των αρχών του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που αφορούν:

  • Τον τερματισμό του υπερπληθυσμού μέσω της μεταφοράς ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα και συνεχιζόμενη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών με παιδιά σε άλλα κράτη-μέλη.
  • Γρήγορες, αποτελεσματικές διαδικασίες σχετικά με το άσυλο καθώς και των επιστροφών που υποστηρίζονται από οργανισμούς της ΕΕ, EASO και Frontex.
  • Αυξημένες εθελοντικές επιστροφές μέσω της εφαρμογής του τρέχοντος συστήματος υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής που είχε προηγουμένως σταματήσει λόγω του κορονωϊού.
  • Βελτίωση της ασφάλειας και προστασίας για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που υποστηρίζονται πλήρως από τους οργανισμούς της ΕΕ - Frontex και Europol.

Συνεχής υποστήριξη έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης που αφορά τη βελτίωση των άμεσων συνθηκών για τα άτομα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Λέσβο. Εκτός από την ουσιαστική επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη που έχει ήδη παρασχεθεί στην Ελλάδα, η Επιτροπή χορήγησε 750.000 ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 12 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, παρέχονται πάνω από 100.000 είδη πρώτης ανάγκης από την Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v