Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος για οικονομικό χειμώνα στην Ευρώπη, επιστρέφει ο κορωνοϊός

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά οι εκτιμήσεις πλέον αμφισβητούνται. Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς lockdown. Πιθανή μία νέα «βουτιά» για την ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο.

Κίνδυνος για οικονομικό χειμώνα στην Ευρώπη, επιστρέφει ο κορωνοϊός

Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα μολύνσεων είναι η Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε ακόμη μία φορά να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της.

Η οικονομία της ευρωζώνης έκανε «βουτιά» κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με πλήγμα από τα αυστηρά μέτρα lockdown που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά οι εκτιμήσεις πλέον αμφισβητούνται. Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς lockdown, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση περιπτώσεων του ιού.

«Η πιθανότητα διπλής βουτιάς, για παράδειγμα μίας ακόμη συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, στο CNBC. Αναμένει πολλά περισσότερα περιφερειακά lockdown τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε Μαδρίτη, Ισπανία και στη Λιόν της Γαλλίας.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διπλή βουτιά» το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνει και ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη έχει πατήσει «φρένο» στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ο προκαταρκτικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) -που μετράει μεταποίηση και υπηρεσίες- διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, οριακά σε ανάπτυξη.

«Καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς περισσότεροι περιορισμοί και αυτοί θα επηρεάσουν την ανάπτυξη», προσθέτει ο Williamson.

Ο Cathal Kennedy, Ευρωπαίος οικονομολόγος της RBC, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα «θα επηρεάσουν και πάλι πρωτίστως τον τομέα των υπηρεσιών» και ότι θα οδηγήσουν σε βραδύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.

«Είναι και πάλι προφανές ότι οι περισσότερες λοιμώξεις θα εμποδίσουν την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, ενώ δείχνει να είναι δύσκολος ο δρόμος για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε 0 Ambrose Crofton, υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v