Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χάθηκαν» εδάφη λέει ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ στρατού αλλά και αμάχων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Διεθνής ανησυχία και εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών.

«Χάθηκαν» εδάφη λέει ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, επιβεβαίωσε απόψε ότι ο αποσχισθείς θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του, στις συγκρούσεις με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρόσθεσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, τόσο μεταξύ των αμάχων όσο και μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, «να σταματήσουν αμέσως τις μάχες» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν, χωρίς καθυστέρηση, στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Σύμφωνα με τον Ντουζαρίτς, ο Γκουτέρες σκοπεύει να μιλήσει τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. «Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ ανήσυχος για την πρόσφατη επανάληψη των εχθροπραξιών» και «καταδικάζει την προσφυγή στη βία», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες στηρίζει την Ομάδα του Μινσκ, δηλαδή τη μεσολαβητική προσπάθεια της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές «να συνεργαστούν στενά» με αυτές τις χώρες, για να ξαναρχίσει ο διάλογος χωρίς προϋποθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις, «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κλιμάκωση

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε νωρίτερα, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι θέσεις του δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από την Αρμενία. Το Γερεβάν από την πλευρά του λέει ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ενορχήστρωσε μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι ορισμένες κοινότητες της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού κέντρου του, του Στεπανακέρτ, βομβαρδίστηκαν.

Οι εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κλιμακώθηκαν, με το Γερεβάν να κατηγορεί τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισαν την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Μπακού κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν θέσεις του αζερικού στρατού και πολιτών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν σε απάντηση στην επίθεση, για την οποία γνωστοποίησε ότι άρχισε στις 07:10 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο οικισμούς αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση», αναφέρει σε δήλωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέλαβε έξι χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το δε υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της «γραμμής επαφής», μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα αζερινά στρατεύματα στην περιοχή, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ένα αζερινό ελικόπτερο καταρρίφθηκε, όμως το πλήρωμά του επέζησε.

Οι δύο πρώην σοβιετικές χώρες βρίσκονται από καιρό σε σύγκρουση για την αποσχισθείσα αζερική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, και οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «επίθεση της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν» και δήλωσε πως η αρμενική πλευρά θα δώσει την κατάλληλη στρατιωτική και πολιτική απάντηση.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θύλακα στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των χωριστών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v