Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Τα NPLs o «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις τουρκικές τράπεζες

«Καμπανάκι» για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τουρκικών τραπεζών από την EBRD. Τα ρίσκα από τη ραγδαία πιστωτική επέκταση.

EBRD: Τα NPLs o «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τις τουρκικές τράπεζες

Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να μετατραπούν σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις τουρκικές τράπεζες όταν επιβραδυνθεί η πιστωτική επέκταση, αντιστρέφοντας τη μείωση στον λόγο των προβληματικών δανείων, σύμφωνα με την EBRD.

«Το ζήτημα των NPL είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο» τόνισε στο Βloomberg ο Ρότζερ Κέλι, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD στην Κωνσταντινούπολη. Η ραγδαία πιστωτική επέκταση αυξάνει τον κίνδυνο ανάληψης πελατών με μεγαλύτερο ρίσκο και σημαίνει ότι πολλά από τα δάνεια είναι καινούργια, σημείωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση πίεσε τις τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων για να στηρίξουν την οικονομία, καθώς η πανδημία επιδείνωσε βαρύτατα τις προοπτικές της οικονομίας.

Η EBRD έχει προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια.

Παρά τη νομισματική κρίση και το κύμα αναδιάρθρωσης χρεών για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων υποχώρησαν στο 4,1% στο τέλος Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο.

Ο κ. Κέλι προειδοποίησε ότι περισσότερα δάνεια θα «κοκκινήσουν» καθώς θα αρχίζει να επιβραδύνεται η πιστωτική ανάπτυξη, τα επιτόκια θα αυξάνονται και η κυβέρνηση θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v