Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca παρά τον θάνατο εθελοντή

Η βραζιλιανική υγειονομική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα συνεχιστεί κανονικά. Δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή.

Συνεχίζεται η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca παρά τον θάνατο εθελοντή

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου που αναπτύσσουν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα συνεχιστεί στη Βραζιλία, παρά τον θάνατο ενός εθελοντή, ανακοίνωσε η βραζιλιάνικη υγειονομική υπηρεσία Anvisa.

Η υπηρεσία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο του εθελοντή, επικαλούμενη το απόρρητο των πρωτοκόλλων.

Την Τρίτη το Reuters μετέδωσε ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι δοκιμές τελικού σταδίου του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες έχουν διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν εθελόντρια που έλαβε δόση του εμβολίου στις δοκιμές που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο νόσησε σοβαρά.

Οι πηγές τόνισαν ότι οι δοκιμές θα ξεκινήσουν και πάλι αργότερα αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι ξεκάθαρο πως θα χαρακτηρίσει την ασθένεια ο FDA, επισήμαναν. Η ασθενής φέρεται να έχει νοσήσει από εγκάρσια μυελίτιδα.

Οι αρμόδιες αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προηγουμένως καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεί για να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα ότι η ασθένεια συνδέεται με το εμβόλιο. Οι βρετανικές αρχές έδωσαν έτσι το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών.

Την ίδια απόφαση είχαν λάβει και οι αρχές στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v