Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Γίνεται απάτη, κερδίσαμε τις εκλογές

Προανήγγειλε προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία. «Κερδίζαμε τα πάντα και το ακύρωσαν», είπε, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Τι απαντά το επιτελείο Μπάιντεν.

Τραμπ: Γίνεται απάτη, κερδίσαμε τις εκλογές

Ενώ δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι σε αρκετές πολιτείες που θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, διακήρυξε τη νίκη του έναντι του Τζο Μπάιντεν ενώ, κάνοντας λόγο για «απάτη», προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εκατομμύρια άνθρωποι μας ψήφισαν, αλλά «μια θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να αποστερήσει σε αυτούς το δικαίωμα ψήφου και δεν θα το ανεχθούμε, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λέγοντας πως υπήρξε «απάτη» κατά του αμερικανικού λαού, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς θέλει «να σταματήσουν όλες οι ψήφοι, δεν θέλουμε να δούμε να ψηφίζουν μετά τις 4 το πρωί» (σ.σ. η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί, αλλά παραμένει σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων).

Όπως υποστήριξε, «κερδίζαμε τα πάντα και το ακύρωσαν ξαφνικά». Χωρίς να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα, ισχυρίστηκε πως «κερδίσαμε σε πολιτείες που δεν περιμέναμε», αναφέροντας τη Φλόριντα, το Οχάιο, το Τέξας, την Τζόρτια, τη Νότια Καρολίνα και την Πενσιλβάνια.

Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ. «Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.

Πρέπει να τονιστεί πως, τα εκλογικά αποτελέσματα από τις πολιτείες της Πενσιλβάνια, του Ουσκόνσιν, του Μίσιγκαν, της Τζόρτζια και άλλων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, ενώ οι προβλέψεις των δικτύων δείχνουν πως ο κ. Τραμπ εξακολουθεί να μη συγκεντρώνει τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να κερδίσει.

Σημειώνεται πως σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων, πράγμα που φέτος θα είναι πιο χρονοβόρο, καθώς ήταν πολύ αυξημένος ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν νωρίτερα. Αυτή σημαίνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει οποιοσδήποτε από τους δυο υποψηφίους τη νίκη του, σημειώνει το Bloomberg.

Στη Τζόρτζια, για παράδειγμα, μέχρι την Τρίτη το πρωί υπήρχαν σχεδόν 3,9 εκατ. πρόωρες ψήφοι, ενώ μέχρι στιγμής στην πολιτεία έχουν καταμετρηθεί 4,7 εκατ. ψήφοι, σύμφωνα με στοιχεία του AP και του Catalist. Σε τρεις κομητείες της περιοχή της Ατλάντα, η καταμέτρηση των  πρόωρων ψήφων σταμάτησε το βράδυ και συνεχίστηκε το πρωί σήμερα (ώρες Αμερικής) και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πρόωρων ψήφων που δεν έχουν καταμετρηθεί.

Αντίστοιχα, στη Νεβάδα, το AP εκτιμά πως μόνο το 67% των ψήφων έχουν καταμετρηθεί και πως οι πρόωρες ψήφοι ήταν σχεδόν 1,05 εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 1,09 εκατ. ψήφοι. Η τρέχουσα διαφορά, σημειώνει το Bloomberg, μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν στη Νεβάδα από τις ψήφους που έχουν καταμετρηθεί είναι μικρότερη των 30.000, με τον Μπάιντεν να προηγείτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v