Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει το προβάδισμα στη Νεβάδα ο Μπάιντεν

Θετικά τα μηνύματα για τον Δημοκρατικό υποψήφιο που χρειάζεται να επικρατήσει σε μία πολιτεία για να κερδίσει την εκλογική μάχη. Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Αμφισβητεί τη διαδικασία ο Τραμπ και απειλεί με μηνύσεις. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Διευρύνει το προβάδισμα στη Νεβάδα ο Μπάιντεν

Το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Νεβάδα έχει διευρυνθεί σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να πλησιάζει ακόμα πιο κοντά στο να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Μπάιντεν λαμβάνει ποσοστό 49,5% ενώ ο Τραμπ συγκεντρώνει το 48,5%, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

Με τα ως τώρα δεδομένα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ. Αν επικρατήσει τελικά στη Νεβάδα θα φτάσει στους 270 εκλέκτορες, όσους χρειάζεται ένας υποψήφιος για να ανακηρυχθεί πρόεδρος.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα με 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Ωστόσο, στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι μόλις 26,3% του Τραμπ.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παραμένει μπροστά με 50%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα και στην Πενσυλβάνια, με ποσοστό 50,3% έναντι 48,4% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

Για την Αριζόνα, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, δήλωσε νωρίτερα ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Πολιτεία αυτή ίσως είναι πολύ μικρή.

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκας δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει.

Αμφισβητεί τη διαδικασία ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ πάντως ο Τραμπ εξακολουθεί με tweets να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία:

«Σταματήστε την καταμέτρηση!»

«Βρίσκουν ψήφους στον Μπάιντεν παντού, στην Πενσιλβάνια, στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν. Τόσο κακό για τη χώρα».

«Δουλεύουν σκληρά για να κάνουν προβάδισμα 500.000 στην Πενσιλβάνια να εξαφανιστεί. Όπως στο Μίσιγκαν και αλλού».

Ο απερχόμενος πρόεδρος απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε ορισμένες πολιτείες, καταγγέλλοντας, χωρίς να προσφέρει καμία απόδειξη, εκλογική νοθεία σε πολιτείες που ο Μπάιντεν εμφανίζεται να επικρατεί.

«Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πρόσφατες πολιτείες που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πολιτείες ή περιπτώσεις που για τον ίδιο να συνιστούν εκλογική νοθεία.

Δικαστές απέρριψαν προσφυγές του επιτελείου του Τραμπ

Δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή.

Εξαϋλώνονται οι ελπίδες των Δημοκρατικών για τη Γερουσία

Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες του Δημοκρατικού κόμματος για ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας διαλύθηκαν, καθώς οι υποψήφιοι του κόμματος δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να πάρουν πάλι τα ηνία του σώματος, προκειμένου να μπορούν με ευκολία να περάσουν τη σαρωτική νομοθετική τους ατζέντα, σε θέματα από την υγεία, μέχρι την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, χωρίς να χρειάζονται τη στήριξη Ρεπουμπλικάνων.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα παραπέμπουν στο ενδεχόμενο μοιρασμένης κυβέρνησης, στην περίπτωση που τελικά κερδίσει τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν και ο έλεγχος της Γερουσίας βρεθεί στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε πρόταση που φέρνει μια κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι έδρες στη Γερουσία είναι απόλυτα μοιρασμένες (48 οι Δημοκρατικοί και 48 οι Ρεπουμπλικάνοι.)

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν μέχρι τώρα 232 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 197 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο