Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Νορβηγία θα διατηρήσει τους περιορισμούς ως τα μέσα Δεκεμβρίου

Δεν είναι η ώρα για να αρθούν εθνικοί περιορισμοί, τόνισε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Η Νορβηγία θα διατηρήσει τους περιορισμούς ως τα μέσα Δεκεμβρίου

H πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού και πως χρειάζονται άλλες τρεις εβδομάδες προκειμένου να αποτιμηθεί εάν μπορούν να αρθούν.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Πρέπει να κάνουμε υπομονή», είπε η Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως οι αρχές μπορούν να προσφέρουν εμβόλια σε ευάλωτες ομάδες στις αρχές του επόμενου έτους, αν οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν τη χρήση των εμβολίων έως τα τέλη αυτού του έτους.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια που εξασφαλίζει η ΕΕ χάρη στη Σουηδία, μέλος της ΕΕ που θα αγοράσει περισσότερα από όσα χρειάζεται και θα τα πωλήσει στη Νορβηγία.

Ο σωρευτικός αριθμός 14 ημερών μολύνσεων από COVID-19 στη Νορβηγία ήταν έως χθες, Τρίτη, 150,9 ανά 100.000 κατοίκους, ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Όμως υπάρχουν διαφορές από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι αρχές ανησυχούν για το Όσλο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 6 Νοεμβρίου, το Όσλο έκλεισε τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα προπονητικά κέντρα και τις πισίνες, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν μπορούσαν στο εξής να πωλούν αλκοόλ με συνέπεια να αναγκαστούν πολλά από αυτά να κλείσουν εντελώς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν σταθερός στην πρωτεύουσα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ρυθμός αναπαραγωγής έπεσε στο 1,0 από τις 5 Νοεμβρίου, από 1,4 στο διάστημα 26 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει κολλήσει τον ιό μολύνει μόνο άλλον έναν κατά μέσο όρο, έναντι 1,4 προηγουμένως.

Η Σόλμπεργκ είπε πως ενώ υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις, δεν είναι η ώρα για να αρθούν εθνικοί περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων σε 20 άτομα και καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v