Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ βάζει τις κινεζικές SMIC και CNOOC στην αμυντική «μαύρη λίστα» του

Δεν είναι σαφές το πότε θα δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, ωστόσο η «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών περιλαμβάνει επίσης την China Construction Technology Co Ltd και την China International Engineering Consulting Corp.

Ο Τραμπ βάζει τις κινεζικές SMIC και CNOOC στην αμυντική «μαύρη λίστα» του

Η κυβέρνηση Trump αναμένεται να προσθέσει την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ SMIC και την εθνική εταιρεία offshore παραγωγής πετρελαίου και αερίου CNOOC στη «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφο και πηγές που επικαλείται το Reuters, αποτρέποντας την πρόσβαση Αμερικανών επενδυτών και κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις με το Πεκίνο, λίγες εβδομάδες προτού πάρει επισήμως τα ηνία της χώρας ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα το Reuters μετέδωσε πως το υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να ορίσει τέσσερις ακόμα κινεζικές εταιρείες ως ιδιόκτητες ή ελεγχόμενες από τον κινεζικό στρατό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κινεζικών εταιρειών σε 35. Πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Donald Trump αποτρέπει τους Αμερικανούς επενδυτές από το να αγοράζουν τίτλους των εισηγμένων εταιρειών, αρχής γενομένης από τα τέλη του επόμενου έτους.

Δεν είναι σαφές το πότε θα δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, ωστόσο η λίστα περιλαμβάνει, εκτός από τη Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) και την China National Offshore Oil Corp (CNOOC), την China Construction Technology Co Ltd και την China International Engineering Consulting Corp.

Η SMIC δήλωσε πως συνεχίζει να «εμπλέκεται εποικοδομητικά και ανοικτά με την αμερικανική κυβέρνηση» και πως τα προϊόντα της και οι υπηρεσίες της είναι αποκλειστικά για πολιτική και εμπορική χρήση και πως η εταιρεία «δεν έχει καμία σχέση με τον κινεζικό στρατό και δεν κατασκευάζει για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες ή στρατιωτικές τελικές χρήσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v