Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Σόιμπλε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ε.Ε. σπατάλησε πολύ χρόνο συζητώντας για το μέγεθος του Ταμείου και πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι και όχι τόσο «για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδυθούν», προειδοποίησε ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Προειδοποίηση Σόιμπλε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ ίσως δεν κατορθώσει να δώσει ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης, προειδοποιεί ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος, υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στα κράτη-μέλη» τόνισε στους Financial Times ο κ. Σόιμπλε. «Οι δυσκολίες αυτές με ανησυχούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είναι πρόεδρος της Bundestag, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. σπατάλησε πολύ χρόνο συζητώντας για το μέγεθος του Ταμείου και πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι και όχι τόσο «για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδυθούν».

«Έπρεπε εδώ και καιρό να είχαμε ορίσει σε ποιους τομείς πρέπει τα κράτη-μέλη να επενδύσουν τους πόρους αυτούς -στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ψηφιοποίηση, σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε. «Ελπίζει να κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό πιο σύντομα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε πάντως ότι θεωρεί πως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν η σωστή απάντηση στην κρίση της πανδημίας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τον ανησυχεί το πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Κομισιόν έχει περιορισμένη ικανότητα ελέγχου των κρατών-μελών. «Όταν ρωτάει κανείς τι πραγματικά θα γίνει με αυτά τα χρήματα, μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικές κρίσεις, όπως βλέπουμε τώρα στην Ιταλία» ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v