Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινδία: Συγκρούσεις στο Νέο Δελχί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει πολλούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ένοπλοι στρατιώτες περιπολούσαν στους σταθμούς του μετρό.

Ινδία: Συγκρούσεις στο Νέο Δελχί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

Χιλιάδες Ινδοί αγρότες συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία στο Νέο Δελχί, όπου διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον χώρο όπου διεξαγόταν η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει πολλούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ένοπλοι στρατιώτες περιπολούσαν στους σταθμούς του μετρό. Τα μέτρα ασφαλείας, τα μεγαλύτερα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τους αγρότες να φτάσουν στο κέντρο και να διαταράξουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν κανονικά.

Ωστόσο, κομβόι από τρακτέρ, φορτωμένα με αγρότες, κατάφεραν να σπάσουν τα φράγματα και να μπουν στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Στο παλιό Κόκκινο Φρούριο, που χτίστηκε πριν από 400 χρόνια, οι διαδηλωτές ύψωσαν τα λάβαρα του κινήματός τους εκεί όπου συνήθως κυματίζει η ινδική σημαία.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γενική αστυνομική διεύθυνση της πρωτεύουσας. Σε όλη την πόλη, οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα και κυνήγησαν, με τα γκλομπ ανά χείρας, τους διαδηλωτές που απάντησαν με ραβδιά. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης λεωφορεία για να εμποδίσουν τα κομβόι των αγροτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αγρότης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το τρακτέρ του. Υπάρχουν επίσης «πολλοί» τραυματίες μεταξύ των αστυνομικών, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός τους.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, οι αρχές έκοψαν την πρόσβαση στο Ίντερνετ και τα τηλέφωνα σταμάτησαν να λειτουργούν σε ορισμένες συνοικίες, περιφερειακά του Δελχί, όπου οι αγρότες είχαν στήσει τους πρόχειρους καταυλισμούς τους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ινδία ότι ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο αν επισκεφθούν ορισμένες ζώνες.

Διαδηλώσεις, μικρότερης έκτασης, έγιναν επίσης στη Βομβάη, την Μπανγκαλόρ και το κρατίδιο Χαριάνα.

Οι επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατηγορούν τις αρχές για τη βία εναντίον των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία τους προκάλεσε. «Όταν επιτίθεσαι σε μια ειρηνική διαδήλωση, τότε οι δυσκολίες για την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν», είπε ο συνδικαλιστής Καουαλπρέτ Σινγκ Πάνου, ανακοινώνοντας ότι την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει και νέα διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που η κυβέρνηση θα παρουσιάζει τον προϋπολογισμό.

Ο Σάτναμ Σινγκ Πάνου, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες επιτροπές των αγροτών, προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές έχουν αρκετά τρόφιμα για να πολιορκήσουν το Δελχί επί έναν χρόνο, αν χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v