Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουν οι αξιωματούχοι της Fed. Καθοριστικοί για την οικονομία οι εμβολιασμοί, τόνισε ο Πάουελ.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα ενώ δεν προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. 

Όπως αναμενόταν από την αγορά, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να κρατήσουν τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και το μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, καθώς βλέπουν επιβράδυνση της ανάκαμψης. 

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με τα προβλήματα να είναι συγκεντρωμένα στους τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει ότι η πανδημία «προκαλεί τρομακτικές αντιξοότητες σε οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Οι αξιωματούχοι άφησαν δεν έκαναν κάποια αλλαγή στο ανακοινωθέν πέρα από την επισήμανση ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. «Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων» επισημαίνεται. 

Πάουελ: Καθοριστικοί οι εμβολιασμοί

H πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Η άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων τους τελευταίους μήνες έχει επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε.

«Μετά από μια σημαντικά ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο καλοκαίρι, ο ρυθμός της ανάκαμψης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς της οικονομίας που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναζωπύρωση της πανδημίας και τη μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες παραμένουν χαμηλές, ειδικά στους τομείς στους όποιους οι άνθρωποι τυπικά πρέπει να συναθροίζονται, όπως στα ταξίδια και τη φιλοξενία. Αλλά και οι δαπάνες για αγαθά έχουν μετά τη μεγάλη άνοδο» ανέφερε ο κ. Πάουελ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα κριθεί από την πρόοδο στο μέτωπο του εμβολιασμού. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την οικονομία από το να γίνονται εμβολιασμοί» σημείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα πώς ο ίδιος έλαβε μια δόση του εμβολίου.

Ο κ Πάουελ επισήμανε ακόμα ότι η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία έχει πλήξει περισσότερο τους χαμηλόμισθους και τις μειονότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v