Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο

Μετά το ιστορικό ρεκόρ τρίτου τριμήνου η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο 2,5% φρέναρε η άνοδος της προσωπικής κατανάλωσης μετά από άλμα 41% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Με ρυθμό 4% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μετά την ανάπτυξη ρεκόρ που κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας επέφερε νέο πλήγμα στην αγορά εργασίας και περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη.

Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ανάπτυξη 4,2%. 

Μολονότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ χαμηλότερος από το 33,4% που σημειώθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο, ήταν υψηλότερος από το μέσο όρο της αδιάκοπης δεκαετούς ανάπτυξης που έληξε την περασμένη χρονιά. 

Η επιβράδυνση της συνολικής ανάπτυξης αντανακλά την υποχώρηση στις καταναλωτικές δαπάνες μετά το άλμα κατά 41% στο τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η προσωπική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 2,5%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 3,1%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v