Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Στο τραπέζι μέτρα τύπου lockdown για να ανασχεθεί η αύξηση κρουσμάτων

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν για πρώτη φορά μέτρα τύπου λοκντάουν. Ανησυχία για την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης.

Σουηδία: Στο τραπέζι μέτρα τύπου lockdown για να ανασχεθεί η αύξηση κρουσμάτων

Η Σουηδία ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, καθώς η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα, δήλωσε σήμερα ο «αρχιτέκτονας» της σουηδικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την αρχή της πανδημίας η Σουηδία έχει αποφύγει τα λοκντάουν. Όμως τα στοιχεία της υπηρεσίας υγειονομικής στατιστικής δείχνουν σήμερα ότι από την Παρασκευή καταγράφηκαν 10.933 νέα κρούσματα. Την περασμένη εβδομάδα, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα ήταν 9.458.

«Η βρετανική μετάλλαξη αυξάνεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτή η μετάλλαξη θα γίνει πιθανότατα η κυρίαρχη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή σε έναν μήνα», εξήγησε. «Ετοιμάζουμε ένα πακέτο (μέτρων) που θα παρουσιαστεί αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική. Έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, όμως δεν εξαπλώνονται γρήγορα, είπε ο Τέγκνελ.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τύπου λοκντάουν, για πρώτη φορά. Πολλές περιφέρειες της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένης και της Στοκχόλμης, συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκα στα καταστήματα, τους χώρους εργασίας και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η σύσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος απροθυμία των υγειονομικών υπηρεσιών να υιοθετήσουν τέτοια μέτρα επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Μέχρι σήμερα, στη Σουηδία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν πεθάνει 12.713 άνθρωποι από την Covid-19. Τα θύματα είναι, αναλογικά με τον πληθυσμό, πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, όμως λιγότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν σκληρά λοκντάουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v