Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία-Τουρκία: Καταδίκη και ανησυχία για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία

"Μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και γι'αυτό εναντιωνόμαστε σε αυτές", δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Κρεμλίνο απηύθυνε έκκληση για "ηρεμία".

Ρωσία-Τουρκία: Καταδίκη και ανησυχία για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Αρμενία αφού ο στρατός απαίτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε μια κίνηση που ο ίδιος είπε ότι μοιάζει με απόπειρα πραξικοπήματος.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και εντός του πλαισίου του συντάγματος.

Η Αρμενία, όπου η Μόσχα διατηρεί στρατιωτική βάση, είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.

Ο Πασινιάν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διαδηλώσεις και αιτήματα να παραιτηθεί αναφορικά με τους κακούς του χειρισμούς, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, στη περυσινή σύρραξη των έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα έντονα την, όπως την χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.

"Τασσόμαστε κατά οποιουδήποτε πραξικοπήματος ή απόπειρας πραξικοπήματος, οπουδήποτε κι αν γίνονται στον κόσμο. Καταδικάζουμε έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βουδαπέστη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Οι απόπειρες πραξικοπήματος μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και γι'αυτό εναντιωνόμαστε σε αυτές", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έγιναν αφότου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε για απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα μετά την αξίωση του στρατού να παραιτηθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Αφού έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο Πασινιάν μετείχε στην διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Γερεβάν.

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν τεταμένες σχέσεις, κυρίως λόγω της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία αναγνωρίζει σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, επικαλούμενη εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία που επιδεινώθηκε από λιμό, στον οποίο 300.000 ως 500.000 Αρμένιοι και ο ίδιος αριθμός Τούρκων πέθαναν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εντάθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την οποία η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο