Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πλανήτης ξέμεινε από… κοντέινερ

Το κόστος της αποστολής ενός απλού κοντέινερ από την Κίνα στις ΗΠΑ έχει τετραπλασιαστεί την περασμένη χρονιά.

Ο πλανήτης ξέμεινε από… κοντέινερ

Στην έλλειψη… κοντέινερ έχει κολλήσει η εξαγωγική βιομηχανία της Κίνας. Το ράλι που καταγράφεται στις πωλήσεις προϊόντων της ασιατικής υπερδύναμης προς την Δύση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκαλούν τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού στα λιμάνια, έχουν οδηγήσει στο να σχηματίζονται «ουρές» πλοίων και να εκτοξεύονται τα κόστη μεταφοράς.

Το κόστος της αποστολής ενός απλού κοντέινερ από την Κίνα στις ΗΠΑ έχει τετραπλασιαστεί την περασμένη χρονιά. Γίνεται αγώνας για να βρεθεί ένα «κουτί», καθώς τα άδεια δεν φτάνουν πίσω στην Ασία.

Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί κοντέινερ που βρίσκονται στη μέση του… πουθενά, στην Αυστραλία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και δεν επιστρέφουν στην Ασία, σημειώνει παράγοντας της αγοράς στους Financial Times.

Με το κόστος κατασκευής ενός νέου «κουτιού» να έχει πλέον σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ, στις 6.200 δολάρια, οι Ασιάτες εξαγωγείς πασχίζουν επίσης να βρουν διαθέσιμα πλοία.

«Κάθε πλοίο που είναι διαθέσιμο χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά που απλά περιμένουν στα λιμάνια για να ξεφορτώσουν», δηλώνει ένας παράγοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v