Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση στις αγορές ομολόγων από ΕΚΤ βλέπουν αναλυτές

Η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έχει προβληματίσει τους επενδυτές. Πώς αναμένεται να αντιδράσει η κεντρική τράπεζα.

Αύξηση στις αγορές ομολόγων από ΕΚΤ βλέπουν αναλυτές

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργεί η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Πάνω από τους μισούς, δε, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί χρονικά πέραν τον Μαρτίου του 2022, οπότε με τα σημερινά δεδομένα λήγει. Ταυτόχρονα ένας στους πέντε περιμένει ότι θα αυξηθεί και σε μέγεθος καθώς οι έως τώρα κινήσεις δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει δομικά το οικονομικό outlook.

Εως τώρα, βέβαια, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιθανές εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν στην επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου.

Σχεδόν το 40% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξοδέψει το σύνολο του ποσού που έχει προβλεφθεί και ανάλογο ποσοστό ότι θα σταματήσει πριν φτάσει σε αυτό το σημείο. Η μέση εκτίμηση των τελευταίων είναι ότι θα διατεθεί ποσό 1,6 τρισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v