Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτυχημένο το πείραμα του βασικού εισοδήματος στην Καλιφόρνια

Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και καλύτερες εργασιακές προοπτικές εμφάνισαν οι 125 κάτοικοι της πόλης Στόκτον που λάμβαναν επί δύο χρόνια 500 δολάρια τον μήνα.

Επιτυχημένο το πείραμα του βασικού εισοδήματος στην Καλιφόρνια

Αφότου άρχισαν να λαμβάνουν 500 δολάρια τον μήνα για δύο χρόνια χωρίς κανέναν όρο και περιορισμό, 125 κάτοικοι της πόλης Στόκτον στη βόρεια Καλιφόρνια αποπλήρωσαν χρέη, βρήκαν απασχόληση και εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Το πρόγραμμα στην πόλη Στόκτον ήταν το πιο προβεβλημένο πείραμα εφαρμογής της πολιτικής του καθολικού βασικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πολίτες λαμβάνουν ένα εγγυημένο εισόδημα κάθε μήνα.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019, το 28% των συμμετεχόντων είχε απασχόληση. Έναν χρόνο αργότερα, το 40% είχε απασχόληση.

«Τα νούμερα αυτά ήταν εκπληκτικά. Δεν μπορούσα να το πιστέψω» δήλωσε η Στάσια Γουέστ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί που ανέλυσε τα στοιχεία μαζί με την Έιμι Κάτρο Μπέικερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβένια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν τα χρήματα εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με μια άλλη ομάδα ανθρώπων που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εισέπρατταν τα χρήματα μια φορά τον μήνα σε χρεωστική κάρτα, το οποίο επέτρεπε στους ερευνητές να καταγράφουν πως τα ξόδευαν. Λιγότερο από 1% των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για αγορά τσιγάρων και αλκοόλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v