Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νότια Κορέα: Απολύθηκε σύμβουλος του προέδρου που αύξησε ενοίκιο

Ο Κιμ Σανγκ-τζο αύξησε το ενοίκιο κατά περίπου 14% τον Ιούλιο, δύο ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ όριο 5% στις αυξήσεις των ενοικίων στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να προστατεύσει τους ενοικιαστές από παράλογες αυξήσεις.

Νότια Κορέα: Απολύθηκε σύμβουλος του προέδρου που αύξησε ενοίκιο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν απέλυσε σήμερα τον κορυφαίο οικονομικό του σύμβουλο επειδή αύξησε το ενοίκιο σε διαμέρισμα που έχει στην ιδιοκτησία του στην πολυτελή περιοχή Γκάνγκναμ της Σεούλ εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις τιμές των κατοικιών που βρίσκονται στα ύψη.

Ο Κιμ Σανγκ-τζο αύξησε το ενοίκιο κατά περίπου 14% τον Ιούλιο, δύο ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ όριο 5% στις αυξήσεις των ενοικίων στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να προστατεύσει τους ενοικιαστές από παράλογες αυξήσεις. "Λυπάμαι πολύ που απογοήτευσα τον λαό αυτούς τους δύσκολους καιρούς που θα έπρεπε να καταβάλλουμε όλες μας τις προσπάθειες για να εξαλείψουμε την κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων", δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Κιμ εργάστηκε για τον πρόεδρο Μουν από τον Μάιο του 2017 που αυτός ανέλαβε καθήκοντα, πρώτα ως επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής και στη συνέχεια ως επικεφαλής σύμβουλος οικονομικής πολιτικής.

Οι τιμές των κατοικιών στην Σεούλ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το 2017, με τον γρηγορότερο ρυθμό στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών στοιχείων Numbeo. Η κατακραυγή όσον αφορά το θέμα προσιτής στέγασης εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφότου υπάλληλοι κρατικής στεγαστικής εταιρείας κατηγορήθηκαν για αθέμιτη εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Το θέμα αυτό είχε αντίκτυπο στα ποσοστά δημοτικότητας του Μουν, τα οποία μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, και πλήττει την υποστήριξη στο Δημοκρατικό του Κόμμα ενόψει ενδιάμεσων εκλογών τον επόμενο μήνα για την εκλογή των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, της Σεούλ και της Μπουσάν.

Ο Μουν ζήτησε τη διεξαγωγή ευρύτερης και ενδελεχέστερης έρευνας για όλες τις κατηγορίες και μέτρα για να εξαλειφθεί η κερδοσκοπία στην ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένου νόμου που να απαγορεύει τη σύγκρουση συμφερόντων που αφορά δημόσιους υπαλλήλους. "Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την οργή του κόσμου και να αποδώσουμε ευθύνες", δήλωσε σε σύνοδο για την πολιτική κατά της διαφθοράς. "Η οργή τους αφορά πιο θεμελιώδη προβλήματα, μεταξύ των οποίων τεράστια μη δεδουλευμένα εισοδήματα, διεύρυνση των ανισοτήτων, απομάκρυνση του ονείρου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και μια νέα ταξική κοινωνία", σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v