Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ΔΝΤ συνιστά φόρο «αλληλεγγύης» στους πλούσιους

Ένας έκτακτος φόρος σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και στις εταιρείες που ευνοήθηκαν από την πανδημία θα συμβάλει στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες έχουν διογκωθεί από την οικονομική και υγειονομική κρίση, τονίζει το Ταμείο.

To ΔΝΤ συνιστά φόρο «αλληλεγγύης» στους πλούσιους

Οι υψηλά αμειβόμενοι και οι εταιρείες που σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους, για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, υποστηρίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένας προσωρινός φόρος θα συμβάλει στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες έχουν διογκωθεί από την οικονομική και υγειονομική κρίση, τονίζει το Ταμείο στην εξαμηνιαία του έκθεση Fiscal Monitor. Παράλληλα, ένας τέτοιος φόρος θα έδειχνε σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο ότι η μάχη κατά της πανδημίας είναι μια συλλογική προσπάθεια.

Ο Βίτορ Γκάσπαρ, επικεφαλής του ΔΝΤ για δημοσιονομικά ζητήματα, δήλωσε στους Financial Times ότι μια συμβολική αύξηση της φορολόγησης σε αυτούς που έχουν ευνοηθεί την περασμένη χρονιά θα ενίσχυε την κοινωνική συνοχή ακόμα και αν δεν υπήρχε πιεστική ανάγκη για κάποια δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι χώρες θα έπρεπε να εξετάσουν μια τέτοια πολιτική καθώς θα προήγαγε την αντίληψη ότι «όλοι συνεισφέρουν στην αναγκαία προσπάθεια για ανάκαμψη από την Covid-19».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v