Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα επιδιώξει ο Μπορίσοφ

«Είμαστε υποχρεωμένοι στους ψηφοφόρους μας, που μας εξέλεξαν στην πρώτη θέση, να προτείνουμε μια επιλογή. Από τα σχόλια που ακούω, αυτό είναι απίθανο να πετύχει», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Βουλγαρία: Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα επιδιώξει ο Μπορίσοφ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά του να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά την επικράτηση του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι απίθανο να το πετύχει».

Μετά την άνοδο των ποσοστών των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που το κατηγορούν ότι έχει αποτύχει να εξαλείψει φαινόμενα διαφθοράς, το κεντροδεξιό GERB του Μπορίσοφ κέρδισε στις εκλογές τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Βουλή αλλά είναι μακριά από το να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας περίπου το 26,2% των ψήφων.

Στην εξουσία από το 2009, ο 61χρονος Μπορίσοφ, έχει εκσυγχρονίσει το φθαρμένο οδικό δίκτυο της χώρας και έχει διατηρήσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της. Εντούτοις, έχει αποξενωθεί από ψηφοφόρους και πιθανούς συμμάχους που τον βλέπουν ως υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισχύος των ολίγων στο φτωχότερο και πιο διεφθαρμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι στους ψηφοφόρους μας, που μας εξέλεξαν στην πρώτη θέση, να προτείνουμε μια επιλογή. Από τα σχόλια που ακούω, αυτό είναι απίθανο να πετύχει», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα τόνισε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BNT ότι το GERB σκοπεύει να προτείνει μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο υπουργών του υπό την ηγεσία ενός πρωθυπουργού που πιθανότατα δεν θα είναι ο Μπορίσοφ, ο οποίος επιθυμεί να επικεντρωθεί στο κόμμα του.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν έχει ακόμη συζητήσει ονόματα.

Συγκεντρώνοντας το 17,7% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, το κόμμα διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση, πιθανότατα θα λάβει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση εάν αποτύχει ο Μπορίσοφ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να στηρίξει τον Τριφόνοφ για να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να αποτραπούν νέες εκλογές που θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, να καταπολεμήσει μια αύξηση των κρουσμάτων και να επανεκκινήσει την πληττόμενη οικονομία της.

«Αν χρειαστεί, είμαι έτοιμος να έχω 10 βουλευτές έτοιμους να τους στηρίξω. Μια σταθερή διακυβέρνηση είναι αυτό που έχει σημασία για μένα», δήλωσε ο Μπορίσοφ, συμπληρώνοντας πως: «νέες εκλογές δεν είναι λύση».

Η νέα πρόταση του Μπορίσοφ έρχεται μετά από δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι Σοσιαλιστές που ήρθαν τρίτοι στις εκλογές της Κυριακής απέρριψαν την πρότασή του να συγκροτηθεί ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών για να ηγηθεί της χώρας εν μέσω της πανδημίας Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους.

Διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η μαζική χρήση κρατικών πόρων έδινε στο κόμμα του ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά ακόμη και αυτό δεν το εμπόδισε να χάσει το ένα πέμπτο των εδρών του.

Το κόμμα του Τριφόνοφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα συνάψει συμφωνία με το GERB, τους Σοσιαλιστές ή με το τουρκικό μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v