Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η νέα πρόταση των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών και οι προσπάθειες να βρεθεί συμβιβασμός μέχρι τον Ιούνιο.

Economist: Πόσο πιθανή είναι μια συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο σε παγκόσμιο κλίμακα, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος σε μια «30ετή κούρσα προς τα κάτω».

Όπως επισημαίνει το Economist, αν και η δήλωση της κα. Γέλεν προκάλεσε τρόμο στους φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική και την Ευρώπη, πολλές μεγάλες οικονομίες καλωσόρισαν τη στροφή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Την τελευταία δεκαετία, η εκτεταμένη φοροαποφυγή των πολυεθνικών προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας για μια μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί ως τώρα.

Απογοητευμένες από το αδιέξοδο μεμονωμένες χώρες αποφάσισαν να επιβάλλουν αυτόνομα έναν φόρο «ψηφιακών υπηρεσιών» στις τοπικές πωλήσεις ξένων εταιρειών με διαδικτυακές πλατφόρμες. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί ότι οι φόροι αυτοί είναι μεροληπτικοί κατά των αμερικανικών εταιρειών και απείλησε με δασμούς.

Αλλά όπως υπενθυμίζει το Economist η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποδεχθεί την ιδέα ενός ελάχιστου φόρου στα κέρδη των εταιρειών στο εξωτερικό. Στο φορολογικό σχέδιο που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση Μπαίντεν, εκτός από την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% από 21% περιλαμβάνεται και πρόταση για ένα ελάχιστο φόρο 21% στα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Economist, ο ελάχιστος φόρος στα κέρδη των πολυεθνικών στο εξωτερικό είναι ένας από τους δύο «πυλώνες» των διαπραγματεύσεων που συντονίζει ο ΟΟΣΑ. Το μεγαλύτερο αγκάθι ως τώρα είναι να υπάρξει συμφωνία για το πόσο ψηλός πρέπει να είναι αυτός ο ελάχιστος φόρος.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σύμφωνα με το Economist την υιοθέτηση ενός κοινά αποδεκτού τρόπου καθορισμού των φορολογικών δικαιωμάτων όσον αφορά τα κέρδη εταιρειών σε αγορές όπου έχουν πελάτες αλλά όχι φυσική παρουσία, όπως συχνά ισχύει για εταιρείες σαν την Amazon και το Facebook.

Νωρίτερα φέτος η κα Γέλεν είχε αποσύρει την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ που επέτρεπε στις αμερικανικές εταιρείες να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετέχουν σε ένα νέο σύστημα κατανομής φορολογικών δικαιωμάτων. Η κίνηση αυτή απομάκρυνε ένα μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά όπως υπογραμμίζει το Economist δεν είναι το μοναδικό.

Πολλές από τις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το φόρο «ψηφιακών υπηρεσιών» πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Για να καταλήξει σε μια συμφωνία, η κα Γέλεν πρέπει να δείξει πρόθυμη να μοιραστεί τα έσοδα αυτά με άλλες χώρες, υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό.

Oι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία και στους δύο πυλώνες ως το τέλος Ιουνίου. Πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι δυνατό κάτι τέτοιο.

Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι που θα τεθεί ο πήχης για τον ελάχιστο φόρο. Κάποιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 12,5%, το ποσοστό με το οποίο φορολογεί τα κέρδη των πολυεθνικών η Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v