Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη πάνω από 70% για το ασήμι τον τελευταίο χρόνο

Από τα ηλεκτρονικά μέχρι τη φωτογραφία, τα κοσμήματα και τα νομίσματα, το ασήμι είναι αναπόσπαστο μέρος σε πολλά καθημερινά προϊόντα. Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο ράλι.

Εκρηξη πάνω από 70% για το ασήμι τον τελευταίο χρόνο

Μπορεί συχνά να... το παραβλέπουμε λόγω του χρυσού, όμως το ασήμι έχει εκτοξευθεί πάνω από 70% τον τελευταίο χρόνο, με όσους γνωρίζουν να λένε ότι το ράλι είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς ανοίγει ξανά η παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το CNBC, η ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Το ασήμι ήταν στα 27 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη, καταγράφοντας άνοδο 74% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ήταν στα 15 δολάρια. Συγκριτικά, οι τιμές του χρυσού έχουν κέρδη 6,4% μέσα σε ένα χρόνο.

Από τα ηλεκτρονικά μέχρι τη φωτογραφία, τα κοσμήματα και τα νομίσματα, το ασήμι είναι αναπόσπαστο μέρος σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

Η υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και αντοχή του δίνει βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές, με σχεδόν κάθε υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο και συσκευή που περιέχει ασήμι, σύμφωνα με το Silver Institute.

Ωστόσο, ο Ole Hanson, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε στο CNBC ότι αν και περίπου το 50% της ζήτησης για ασήμι είναι για βιομηχανικούς λόγους, το υπόλοιπο προέρχεται από επενδυτές. Ωστόσο, οι χρήσεις του στη βιομηχανία είναι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στην πρόσφατη αύξηση της αξίας του, είπε.

Πρόσθετοι παράγοντες έπαιξαν επίσης ρόλο στην άνοδό του, σημειώνει ο Hanson, όπως η στροφή προς τις πράσινες τεχνολογίες, που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα όπως το ασήμι, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλιακών πάνελ, για παράδειγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v