Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική εκεχειρία κηρύσσουν ΕΕ και ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμό 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Με αντίποινα είχαν απαντήσει οι Βρυξέλλες. Τι προβλέπεται στο εξής. Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση.

Εμπορική εκεχειρία κηρύσσουν ΕΕ και ΗΠΑ

Συνομιλίες για να διαχειριστούν τους δασμούς στον χάλυβα που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξεκινούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμό 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και δασμό 10% στο αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η ΕΕ αμφισβήτησε την κίνηση από την αρχή και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, το μπλοκ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλει αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές -οι δασμοί σε διάφορα αμερικανκά αγαθά επρόκειτο να φτάσουν στο 50% την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση του Μπάιντεν, η ΕΕ θα αποφύγει την αύξηση αυτών των δασμών και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διάλογο.

Οπως μεταδίδει το CNBC, σε κοινή τους δήλωση τη Δευτέρα, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν ότι «δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συζητήσεις γρήγορα, πριν το τέλος της χρονιάς, οι οποίες θα καταδείξουν πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να διαχειριστούν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου και να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμαχία μας».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «Κοινός μας στόχος είναι να θέσουμε τέρμα στη διαμάχη του ΠΟΕ».

Τα προϊόντα που είχε βάλει στο στόχαστρό της η ΕΕ περιελάμβαναν το ουίσκι Bourbon, το φυστικοβούτυρο και τον χυμό πορτοκάλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v