Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Financial Times: Ανθυγιεινά τα περισσότερα προϊόντα της Nestlé

Τι αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ κορυφαίων στελεχών της εταιρείας. Πάνω από το 60% των προϊόντων της δεν πληρούν «αναγνωρισμένα στάνταρ υγείας».

Financial Times: Ανθυγιεινά τα περισσότερα προϊόντα της Nestlé

Η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, η Nestlé, παραδέχεται ότι πάνω από το 60% των κυριότερων τροφίμων και ποτών της δεν πληρούν «αναγνωρισμένα στάνταρ υγείας» («recognised definition of health») και ότι «ορισμένες από τις κατηγορίες και τα προϊόντα μας δεν θα είναι ποτέ υγιεινά, όσο και αν ανανεωνόμαστε».

Εγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ κορυφαίων στελεχών φέτος, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρει ότι μόνο το 37% των τροφίμων και ποτών της Nestlé, εξαιρουμένων των προϊόντων όπως η τροφή για κατοικίδια και η εξειδικευμένη ιατρική διατροφή, επιτυγχάνουν βαθμολογία πάνω από 3,5, στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης της Αυστραλίας.

Το σύστημα βαθμολογεί τα τρόφιμα σε κλίμακα 5 αστέρων και χρησιμοποιείται από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Access to Nutrition Foundation. Η Nestlé, που έχει μεταξύ άλλων τις μάρκες τροφίμων και ποτών όπως KitKat, Maggi και Nescafé, χαρακτηρίζει το όριο των 3,5 αστέρων ως το «αναγνωρισμένο ορόσημο για την υγεία».

Τα στοιχεία δεν αφορούν το βρεφικό γάλα, την τροφή για κατοικίδια, το τμήμα καφέ και επιστήμης της υγείας, που παρασκευάζει τρόφιμα για ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από τα συνολικά ετήσια έσοδα της εταιρείας, ύψους £72,7 δισ.

Το έγγραφο επισημαίνει προϊόντα της εταιρείας όπως την πίτσα Three Meat DiGiorno, που περιλαμβάνει περίπου το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης νατρίου για ένα άτομο και την πίτσα Pepperoni Hot Pockets, που περιέχει 48%.

Ενα άλλο προϊόν, το ποτό με γεύση πορτοκάλι San Pellegrino, έχει βαθμολογία «Ε» -τον χειρότερο βαθμό που θα μπορούσε υπό ένα άλλο σύστημα βαθμολόγησης, το Nutri-Score- με περισσότερο από 7,1 g ζάχαρης ανά 100 ml, αναφέρει το έγγραφο.

Το Nesquik με γεύση φράουλας, το οποίο πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέχει 14g ζάχαρης ανά 14g μερίδας, παράλληλα με μερικές ποσότητες χρωστικών και αρωματικών ουσιών, αν και έχει σχεδιαστεί για  ανάμειξη με γάλα. Περιγράφεται ως το «τέλειο πρωινό για να προετοιμαστούν τα παιδιά για τη μέρα τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v