Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκορωσία: Η εισαγγελία ζητεί 15 χρόνια φυλάκιση σε βάρος αντιπάλου του Λουκασένκο

Ο Μπαμπαρίκο, 57 ετών, σκόπευε να υποβάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο, αλλά ο πρώην τραπεζίτης, που θεωρείτο ο σοβαρότερος πολιτικός αντίπαλος του αρχηγού του κράτους, είχε συλληφθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Λευκορωσία: Η εισαγγελία ζητεί 15 χρόνια φυλάκιση σε βάρος αντιπάλου του Λουκασένκο

H εισαγγελία της Λευκορωσίας ζήτησε σήμερα ποινή φυλάκισης 15 ετών σε βάρος του αντιπολιτευόμενου Βίκτορ Μπαμπαρίκο, η σύλληψη του οποίου πέρυσι επέτεινε ένα κίνημα μετεκλογικής διαμαρτυρίας, το οποίο κατέστειλαν οι αρχές.

Το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε σήμερα έπειτα από τεσσερισήμισι μήνες δίκης, σύμφωνα με ανεξάρτητο δημοσιογράφο που ήταν παρών και ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπαμπαρίκο, 57 ετών, σκόπευε να υποβάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020 απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο, αλλά  ο πρώην τραπεζίτης, που θεωρείτο ο σοβαρότερος πολιτικός αντίπαλος του αρχηγού του κράτους, είχε συλληφθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Κατηγορείται από την KGB, τις λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ότι "δωροδοκήθηκε με μεγάλα ποσά από οργανωμένη ομάδα "κατά τη διάρκεια της περιόδου που ηγείτο της λευκορωσικής τράπεζας Belgazprombank, θυγατρικής τράπεζας που ανήκει στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom.

Η εισαγγελία ζήτησε σήμερα φυλάκιση 15 ετών για το κατηγορητήριο αυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επτά ακόμη κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή, που δήλωσαν ένοχοι και κατέθεσαν σε βάρος του Μπαμπαρίκο, κινδυνεύουν με πιο ελαφρές ποινές, από τρία έως εξίμισι χρόνια φυλάκιση.

Η σύλληψη του Μπαμπαρίκο, τον Ιούνιο του 2020, είχε οδηγήσει σε μια ένωση ομάδων διαφόρων επικριτών του καθεστώτος που έκαναν εκστρατεία υπέρ της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, συζύγου ενός μπόγκλερ που συνελήφθη και σήμερα είναι αυτοεξόριστη.

Η ανακοίνωση της επανεκλογής του Λουκασένκο προκάλεσε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο μετείχαν κατά τη διάρκεια μηνών δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε διαδηλώσεις, οι οποίες κατεστάλησαν σταδιακά.

Οι Δυτικοί υιοθέτησαν χθες, Δευτέρα οικονομικές και ατομικές κυρώσεις σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μινσκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v