Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν: Στηρίζουμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι των Δυτικών Βαλκανίων

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί και να στηρίξει την ανάκαμψη των Δυτικών Βαλκανίων μετά την πανδημία, μέσω ενός Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου που θα εστιάσει σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις μετάβασης.

Φον ντερ Λάιεν: Στηρίζουμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι των Δυτικών Βαλκανίων

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιταχύνουμε την ατζέντα της Διεύρυνσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου».

Τη Διάσκεψη Κορυφής φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνοντας για όγδοη φορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια και τους ομολόγους τους από εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, καθώς και εκπροσώπους υψηλού επιπέδου της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής, η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί και να στηρίξει την ανάκαμψη των Δυτικών Βαλκανίων μετά την πανδημία, μέσω ενός Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου που θα εστιάσει σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις μετάβασης, σε συνδέσμους έξυπνης κινητικότητας, στη βιώσιμη ενέργεια, σε ψηφιακές υποδομές και στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και ανθρωπίνου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της νεολαίας.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ στηρίζει το έργο των εταίρων της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και «να προχωρήσουν στο ευρωπαϊκό τους μονοπάτι». Τόνισε, επίσης, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου έχει χρησιμεύσει ως εκκολαπτήριο για πολλές πρωτοβουλίες που έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της ΕΕ έναντι της περιοχής. «Μαζί έχουμε ξεκινήσει την πορεία για μια πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι τόνισε: «Η μείωση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία Διεύρυνσης. Φέρνουμε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή μέσω του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου. Τώρα εναπόκειται στην περιοχή να τα χρησιμοποιήσει καλά αξιοποιώντας το πλήρες οικονομικό της δυναμικό και δημιουργώντας μια κοινή περιφερειακή αγορά βάσει των κανόνων της ΕΕ.»

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «η σημερινή σύνοδος κορυφής επικεντρώθηκε στην πρόοδο που σημείωσε η περιοχή στην οικονομική ολοκλήρωση στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κοινή περιφερειακή αγορά από την περσινή διάσκεψη κορυφής της Σόφιας το 2020, και στην εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλε η Επιτροπή το περασμένο φθινόπωρο». Επισημαίνεται, επίσης, ότι η πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της εφοδιαστικής διασυνοριακής διέλευσης εντός της περιοχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω της δημιουργίας των λεγόμενων «Green Lanes» (Πράσινων Λωρίδων), εισέρχεται σε μια νέα φάση. Η Ελλάδα εξέφρασε την πολιτική της προθυμία να εγκρίνει την επέκταση της πρωτοβουλίας «Green Lanes» στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δέσμευσή της να εργαστεί για την εφαρμογή της στα καθορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια - της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προτείνει ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, με την επιφύλαξη της έγκρισης του νέου πλαισίου για το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA III) που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Τέλος, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει στις χώρες της περιοχής την απαραίτητη οικονομική και τεχνική υποστήριξη για να ενταχθούν στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αποφάσισε να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διάσκεψη Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου - μιας πρωτοβουλίας πολλών κρατών μελών της ΕΕ, υπό τη γερμανική ηγεσία, για την προώθηση της συνεργασίας με τους έξι εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Μετά το πακέτο χρηματοοικονομικής βοήθειας ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε το 2020 ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19 και των συνεπειών της, το βασικό πλαίσιο της Επιτροπής για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής είναι το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Σχέδιο προβλέπει κινητοποίηση έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις για τα επόμενα επτά χρόνια και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που αξιοποιούνται από τη νέα Διευκόλυνση Εγγυήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέρκελ: Προς το συμφέρον της Ε.Ε. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πολλούς λόγους - μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς - τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ των επιτυχιών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κυρία Μέρκελ ανέφερε και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τις οποίες ενεπλάκη, τόνισε, ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία, από τα 30 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 που δώρισε στην Covax, θα φροντίσει ώστε τα 3 εκατομμύρια να διατεθούν το συντομότερο δυνατό απευθείας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στη σημασία της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια, η Καγκελάριος έκανε λόγο για μια διαδικασία η οποία «τονίζει ότι εκτός από την προσέγγιση στην ΕΕ με στόχο την ένταξη, είναι απαραίτητη και η συνεργασία στην περιοχή, σε μια φάση κατά την οποία κάθε χώρα χωριστά εργάζεται για τη δική της ένταξη».

«Το θέμα είναι το μέλλον της περιοχής και - θα το τονίσω και πάλι - πρόκειται για ένα μέλλον το οποίο δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε την διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή την συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι - μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικοί λόγοι - για τους οποίους (τα Δυτικά Βαλκάνια) αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και για τους οποίους επιθυμούμε την ένταξή τους στην ΕΕ», τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ. Μίλησε δε για «έναν μεγάλο αριθμό χειροπιαστών επιτυχιών», όπως την άρση των επιπλέον χρεώσεων στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιουλίου, τη σύσταση του Φόρουμ Νεολαίας και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες «κατέστησαν εφικτή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εδώ ενεπλάκη ιδιαίτερα η Ελλάδα», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου» εργάζεται και για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. Εδώ, όπως ανέφερε, κάποια θέματα έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα χρειάζονται ακόμη προσπάθεια, όπως η αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων κλπ.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν, η 'Αγγελα Μέρκελ επισήμανε τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. «Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς: είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία για το θέμα της ονομασίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η Γαλλία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν θα υποστηρίζει το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στη Σύνοδο και στηρίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι πολλά ζητήματα προκαλούν δυσκολίες στα κράτη - μέλη, όπως και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και για αυτό δεν θα πρέπει να αναφέρεται κανείς σε μία μεμονωμένη χώρα. Σημείωσε μάλιστα ότι με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατ' επανάληψη συζητήσει σχετικά με το πώς ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλάβει και το πώς η ΕΕ θα γίνει η ίδια ικανή να δεχτεί νέα κράτη - μέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v