Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποια τρία φάρμακα αυξάνει η Ινδία την τιμή κατά 50%

Η τιμή της παρακεταμόλης αυξήθηκε 140% από τον Δεκέμβριο του 2019. Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών αυξήθηκαν, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης για ορισμένα βασικά σκευάσματα.

Σε ποια τρία φάρμακα αυξάνει η Ινδία την τιμή κατά 50%

Εφάπαξ αύξηση των τιμών κατά 50% σε τρία βασικά φάρμακα και συγκεκριμένα στην ιβουπροφαίνη (αναλγητική), ρανιτιδίνη (αντιόξινη) και καρβαμαζεπίνη (επιληψία), που χρησιμοποιούνται ως πρώτης γραμμής θεραπεία, αποφάσισε να δώσει ο ρυθμιστής τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων της Ινδίας, ο NPPA.

Μετά από αυτή την αύξηση, η τιμή της καρβαμαζεπίνης θα κυμαίνεται από μία ρουπία έως 4,61 ρουπίες ανά δισκίο, ανάλογα με τη δοσολογία. Για τη ρανιτιδίνη, η νέα τιμή διαμορφώνεται μεταξύ 1-2,43 ρουπιών ανά δισκίο ή ανά ml υγρού, ενώ για την ιβουπροφαίνη, θα κυμαίνεται από 59 λεπτά έως 1,04 ρουπίες ανά ταμπλέτα. Αυτές οι τιμές δεν περιλαμβάνουν τον φόρο αγαθών και υπηρεσιών.

Μερικές από τις εταιρείες που επωφελούνται από την κίνηση είναι οι Torrent Pharmaceuticals, Cadila Pharmaceuticals, Zydus Cadila και JB Chemicals, καθώς διαθέτουν επώνυμες μάρκες ρανιτιδίνης. Η Sun Pharmaceuticals, η Torrent Pharmaceuticals, η Intas και η Abbott έχουν κορυφαίες μάρκες καρβαμαζεπίνης, ενώ οι Cipla και Abbott έχουν δημοφιλείς μάρκες στην ιβουπροφαίνη.

Η Εθνική Αρχή Τιμολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ινδίας (NPPA), στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου, επέτρεψε την αύξηση των τιμών, σημειώνοντας ότι αυτά ήταν απαραίτητα φάρμακα για τη διαχείριση της δημόσιας υγείας και η τιμολόγηση δεν πρέπει να είναι ο λόγος για την έλλειψη, τη διακοπή ή τη μη διαθεσιμότητα.

Η NPPA δήλωσε ότι «με το να διασφαλιστεί μια προσιτή τιμή, η πρόσβαση δεν μπαίνει σε κίνδυνο και τα απαραίτητα φάρμακα που σώζουν ζωές παραμένουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό ανά πάσα στιγμή».

Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τιμές των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) αυξήθηκαν, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης για ορισμένα βασικά φάρμακα, ειδικά για αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία από την Covid-19. Έτσι, οι τιμές των φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη, η αζιθρομυκίνη, η δοξυκυκλίνη και η ιβερμεκτίνη, που είναι αντιβιοτικά ή αναλγητικά, και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Covid-19, έχουν αυξηθεί.

Για παράδειγμα, η τιμή των δραστικών ουσιών για την παρακεταμόλη, ένα φάρμακο για τον πυρετό και τον πόνο, αυξήθηκε περίπου 25% από 450-480 ρουπίες ανά κιλό τον Δεκέμβριο του 2020 σε 580-600 ρουπίες ανά κιλό τον Απρίλιο του 2021. Σε σύγκριση με τις προ-Covid τιμές του Δεκεμβρίου του 2019, η αύξηση των τιμών είναι ακόμη πιο απότομη, φτάνοντας στο 140% περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, το NPPA είχε επιτρέψει μια εφάπαξ αύξηση κατά 50% στις τιμές 21 σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών αντιβιοτικών, των φαρμάκων για τη λέπρα και την ελονοσία, της βιταμίνης C και των φαρμάκων κατά της αλλεργίας. Οι τιμές των δραστικών ουσιών σε ορισμένα από αυτά τα φάρμακα είχαν αυξηθεί περισσότερο από 80%.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v