Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους τεχνολογικούς κολοσσούς η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εντείνει τις έρευνες κατά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες. Τελευταίο «θύμα» η Tencent.

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους τεχνολογικούς κολοσσούς η Κίνα

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Κίνας διέταξε την Tencent να σταματήσει να συνάπτει αποκλειστικές συμφωνίες για πνευματικά μουσικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα της επέβαλε για μονοπωλιακές πρακτικές, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να επιβάλλει μέτρα περιορισμού της ισχύος των εγχώριων τεχνολογικών κολοσσών. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Κρατική Ρυθμιστική Διοίκηση της Αγοράς (SAMR) επέβαλε πρόστιμο 500.000 γουάν (77.000 δολάρια) κατά της εταιρείας, επικαλούμενη παραβίαση των κανονισμών στην εξαγορά της China Music το 2016. Μετά από την εξαγορά αυτή, η Tencent ελέγχει πάνω από το 80% του μουσικού καταλόγου, αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύναψη συμφωνιών με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. 

Η ρυθμιστική αρχή διέταξε την Tencent και τις θυγατρικές της να παραιτηθούν των αποκλειστικών δικαιωμάτων εντός 30 ημερών. 

Στην Tencent ανήκει μεταξύ άλλων η πιο δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μυνημάτων στην Κίνα, το WeChat, καθώς και διαδικτυακά παιχνίδια. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 656 δισ. δολάρια. 

Το Πεκίνο έχει προβεί τον τελευταίο χρόνο σε μια επιχείρηση ελέγχου της ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών. Μόνο αυτόν τον μήνα, οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά της Didi μετά την IPO στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα φέτος επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba και ανέστειλε την IPO της Ant Group αξίας 34,5 δισ. δολαρίων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v