Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση στην Τυνησία μετά την αποπομπή της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας ανέστειλε το Κοινοβούλιο και απέπεμψε τον πρωθυπουργό. Για πραξικόπημα τον κατηγορεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Οχήματα του στρατού έχουν περικυκλώσει το κοινοβούλιο.

Κρίση στην Τυνησία μετά την αποπομπή της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η δημοκρατία της Τυνησίας, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Κάις Σαΐντ να αποπέμψει την κυβέρνηση και να «παγώσει» τις δραστηριότητες του κοινοβουλίου, κίνηση που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν «πραξικόπημα», που θα πρέπει να βρει αντίσταση στους δρόμους.

Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μερικές ώρες μετά την αναγγελία του προέδρου της Τυνησίας, του Κάις Σαΐντ, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα, παύει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και αίρει την ασυλία των βουλευτών, αποφάσεις στις οποίες ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, ο Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του κόμματος Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη «διάλυση του Κοινοβουλίου».

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, την ώρα που η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ενάχντα.

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το 'πάγωμα' των δραστηριοτήτων του», δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80, που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση «επαπειλούμενου κινδύνου».

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με «τη βοήθεια της κυβέρνησης» υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Στρατιωτικά οχήματα περικυκλώνουν το κοινοβούλιο

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

Η τυνησιακή κοινή γνώμη είναι απαυδισμένη από τις ατέλειωτες διενέξεις στο κοινοβούλιο και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής του κοινοβουλίου και του Ενάχντα, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Με σχεδόν 18.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.

Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματος αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως «Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου».

«Αλλαγή καθεστώτος» έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.

Η έδρα και τα σύμβολα του Ενάχντα τέθηκαν στο στόχαστρο.

Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.

Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο, που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v